Cultura 11/06/2013

L'Instituto de Arte Contemporáneo farà un rànquing de transparència dels museus a l'Estat

Pel que fa als centres catalans, hi participaran la Fundació Joan Miró, el Macba i el Museu Picasso

Efe
2 min

MadridL'Instituto de Arte Contemporáneo (IAC), una associació independent integrada per més de 400 professionals del món de l'art actual, elaborarà una classificació anual per avaluar la transparència dels museus i centres d'art contemporani espanyols.

En el primer any, aquesta classificació inclourà mig centenar de museus i centres d'art, entre els quals hi ha el Museu Picasso de Màlaga, l'IAACC Pablo Serrano de Saragossa, al Centro Atlántico de Arte Moderno de Las Palmas de Gran Canaria, el MUSAC de Lleó, el Museu Patio Herreriano de Valladolid i la Fundació Joan Miró, el Macba, La Virreina, el CCCB i el Museu Picasso, tots, a Barcelona. També s'hi sumen La Panera, a Lleida; el Bòlit, a Girona, i el Centre d'Art de Tarragona.

A més, també figuraran en aquesta llista l'IVAM de València, la Fundació Joan Miró de Palma, i el Cículo de Bellas Artes, El Matadero, la Sala Alcalá 31 i el Museu Thyssen-Bornemisza, de Madrid.

El nivell de transparència d'aquests centres d'art s'avaluarà en funció de la informació que posin a disposició dels ciutadans a la seva web. Per a això, l'IAC ha elaborat una metodologia basada en una taula de categories d'informació agrupades en tres àrees: 'Qui', amb informació sobre l'entitat i les persones que hi treballen; 'Què', respecte a les activitats de l'entitat i els seus serveis, i 'Quant i Com', relacionada amb el pressupost, la gestió i el cost dels serveis. Aquest informe de l'IAC, que està presidit per Miguel Cereceda, el farà el Grup de Treball' Transparència en el sector artístic', coordinat per Eva Moraga.

Tot i que aquest estudi està centrat en els museus i centres d'art contemporanis de titularitat pública i en aquells centres privats que reben finançament públic, l'IAC fa extensiva la invitació a adherir-se a aquesta iniciativa a tots els museus, centres i entitats que, tot i ser de titularitat privada, treballin en l'àmbit de l'art contemporani a Espanya.

L'objectiu de l'informe és, asseguren, que aquests centres "siguin més transparents i passin comptes" d'una manera efectiva davant els ciutadans i els professionals del sector i oferir-los una eina de treball que els ajudi a ser "més eficients" en el maneig de la informació i "no exercir una acció de persecució o control" sobre els mateixos.

Se suggereix a les entitats que hi participen que, davant el dubte, aportin la informació, que ho facin en el format més accessible, que la mantinguin actualitzada, que es faciliti en un llenguatge senzill i accessible i que la incloguin a la seva web.

stats