Història
Cultura 10/06/2013

L'Arxiu de la Corona d'Aragó exposa 'Les capitulacions de Santa Fe o de l'almirall Cristòfor Colom'

La mostra 'Del més enllà al Nou Món' inclou 43 documents d'entre el segle X i el 1492 sobre la concepció simbòlica del viatge durant l'Edat Mitjana

Acn
2 min

BarcelonaL'Arxiu de la Corona d'Aragó exposa 'Les capitulacions de Santa Fe o de l'almirall Cristòfor Colom', un document de gran valor que rarament es pot veure. Forma part de l'exposició 'Del més enllà al Nou Món', que també inclou 43 documents seleccionats del fons patrimonial de l'arxiu, datats entre el segle X i el 1492, que són un reflex de la concepció simbòlica del viatge a l'Edat Mitjana. Coincidint amb el Dia Internacional dels Arxius, el secretari d'estat de Cultura, José María Lassalle, ha inaugurat aquest dilluns la mostra, sense voler fer declaracions relatives a altres qüestions.

'Les capitulacions de Santa Fe o de l'almirall Cristòfor Colom' són l'eix d'aquesta mostra, que també inclou documents rellevants anteriors al descobriment d'Amèrica, i que es guarden a l'Arxiu de la Corona d'Aragó, precisament creat el 1318 a Barcelona per conservar la documentació dels seus reis.

Aquest llibre-registre va ser inclòs el 2009 per la Unesco en el programa 'Memòria del Món', que inclou els documents més transcendents de la història de la humanitat, una iniciativa destinada a fomentar la preservació i l'accés del patrimoni històric documental per als pobles del món.

'Les capitulacions' representen la culminació d'un llarg procés que enfonsa les seves arrels en el més profund del món medieval, tant en allò que es refereix a la seva gènesi documental en el si de l'organització administrativa de la cancelleria reial aragonesa com als complexos processos històrics que van convertir Europa en el nucli del poder mundial.

A més de 'Les capitulacions de Santa Fe o de l'almirall Cristòfor Colom', hi ha una quarantena de textos de singular interès i organitzats en tres seccions, 'Del més enllà', 'La realitat del viatge' i 'Cap a un nou món'. Reflecteixen el substrat espiritual i religiós en la concepció de l'espai, la relació amb el domini colonial i les pràctiques de la cancelleria aragonesa.

stats