EQUIPAMENTS
Cultura 05/06/2013

L'Arts Santa Mònica es vol convertir en la casa dels creadors

L'activitat professional guanyarà terreny a les exposicions

L.s.
3 min
Imatge d'arxiu de la façana de l'Arts Santa Mònica. A primer pla hi ha la peixera que servirà de plató de ràdio i televisió. A sobre, una terrassa que es convertirà en un cafè.

BarcelonaMés arriscat. Més experimental. Menys tradicional. A l'última. No hi haurà exposicions sobre el passat. Ni exposicions d'artista. Seguirà sent un centre d'exhibició, però hi haurà més activitats: formació, reflexió, suport a la creació i projecció pública de la creativitat. "Volem que s'identifiqui com el lloc dels creadors del país", va resumir ahir Ferran Mascarell, conseller de Cultura, en la presentació del que serà el nou Arts Santa Mònica.

El redisseny del projecte, que vol anar més enllà d'un espai d'exhibició, s'ha presentat amb el títol de Centre de la Creativitat. Després de mesos d'especulacions -d'ençà que va saber-se que l'actual director, Vicenç Altaió, no seguiria al càrrec-, ahir es van presentar les línies mestres del centre, que, essencialment, vol "enfortir la connexió de la creativitat amb la societat", va dir Mascarell. "L'art i la creativitat són un dels millors actius i no ens podem conformar, hem de donar-los més vitalitat", va dir el conseller. A l'horitzó hi ha l'oportunitat del programa d'ajuts Europa Creativa 2014-2020, dotat amb 1.800 milions d'euros, al qual responen els eixos del projecte i pel qual es podria optar a ajuts.

Aquest és el cinquè canvi de rumb del museu situat al capdavall de la Rambla en els últims 15 anys, d'ençà que es va convertir en un centre d'art que depèn directament i exclusivament del departament de Cultura. Amb el nou enfocament, Mascarell espera "que sigui un espai amb personalitat pròpia" i "un model útil i eficient".

Obrir un plató de ràdio i televisió

El director general de Creació i Empreses Culturals, Jordi Sellas, va desgranar els eixos entorn dels quals girarà el centre. Hi haurà exposicions de "l'activitat creativa del present", però sobretot s'incrementaran les activitats destinades als professionals de les arts visuals, la música, la publicitat, l'arquitectura, el disseny, l'audiovisual, etc., algunes de les quals ja duia a terme la conselleria. S'oferirà formació i assessorament per a professionals, es faran activitats de reflexió sobre la creativitat, es connectaran disciplines, generacions i institucions (empreses i administracions).

El principal repte serà posar en marxa el plató de ràdio i televisió que hi ha a la planta baixa del centre, fins ara inutilitzat. "Serà un altaveu per explicar la creativitat del país a la societat i al món", va explicar Sellas. La periodista Bibiana Ballbè s'ocuparà de dissenyar els formats en què es pot difondre l'activitat del centre, tant a través de ràdio i televisió com d'internet. El pressupost es mantindrà al voltant dels 2,2 milions d'euros actuals.

El 30 de juny Vicenç Altaió deixarà la direcció de l'Arts Santa Mònica -tot i que continuarà vinculat a la conselleria, va dir Mascarell- i la traspassarà a la historiadora de l'art i funcionària del departament des de fa 32 anys Conxita Oliver, que compaginarà aquesta feina amb la direcció de la Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya. El conseller de Cultura va apuntar que Oliver s'encarregarà "d'ajudar a definir el centre i assentar el projecte" i és probable que d'aquí 2 o 3 anys s'opti per treure a concurs la direcció de l'espai quan estigui a ple rendiment.

La directora comptarà amb un consell assessor format per emprenedors, dissenyadors i teòrics de renom: els empresaris Didac Lee i Alfons Cornella, els professors Pau Alsina (filosofia) i Teresa Camps (art), els arquitectes Miquel Espinet i Benedetta Tagliabue, el fotògraf Jaume de Laiguana, el creatiu de publicitat Toni Segarra i els artistes Franc Aleu i Àngels Ribé. A més, hi haurà dos representants de Catalunya Ràdio i TV3, un dels quals serà l'exdirector general de Mascarell i actual director de la ràdio pública, Fèlix Riera. El consell -que no tindrà una remuneració estable- s'anirà renovant cada any i la programació es planificarà trimestralment.

Les exposicions previstes per Altaió fins a finals d'any (sobre Eugeni d'Ors, el Noucentisme i Espriu) es traslladaran a altres espais perquè "no hi encaixen". L'esbós de la nova programació encara no inclou cap exposició o activitat de pes.

stats