UN CENTENARI CLÀSSIC
Cultura 03/02/2012

L'Any Montsalvatge mostrarà totes les cares del compositor

Totes les institucions es bolcaran a celebrar els 100 anys del naixement del compositor Xavier Montsalvatge. Un documental, una exposició, concerts, discos i llibres glosaran geni i figura.

Laura Serra
2 min

BARCELONA."Era un home de gran intel·ligència i sensibilitat", recordava ahir el conseller Ferran Mascarell sobre el compositor Xavier Montsalvatge (Girona, 1912 - Barcelona, 2002). Però la història en majúscules el recordarà com un dels músics catalans més importants de la segona meitat del segle XX. Tot i ser un membre de la "generació perduda", perquè va esclatar la Guerra Civil quan tenia 24 anys, Montsalvatge va arribar a ser un gironí universal: "Mira el món, mira Europa, però no deixa de mirar la singularitat d'allò propi, la realitat de les músiques en aquell moment dites folklòriques [de les Antilles], les músiques pròpies, i desplega una personalitat musical reconeguda a nivell internacional", va destacar el conseller.

Amb l'objectiu de donar projecció a aquesta singular figura, l'Associació Xavier Montsalvatge Compositor i una comissió encapçalada pel president Artur Mas, juntament amb totes les grans institucions del país, han endegat un dens programa d'activitats per farcir l'Any Montsalvatge. "És un projecte transversal, que vol fomentar la interpretació de les seves obres, però també el coneixement de la resta de facetes: escriptor, crític, músic per al cinema, intel·lectual molt present al país, etcètera. Va tocar tots els gèneres amb un segell propi i amb una qualitat com ningú més, i amb una comprensió per part del públic important", explicava Antoni Colomer, de l'associació dedicada al músic.

De les Antilles a Nova York

Una exposició monogràfica -que posarà en context Montsalvatge amb la història de l'art de la segona meitat del XX a través de fotografies, cartes, articles, audiovisuals i peces artístiques- servirà d'eix central de les activitats de l'any dedicat al músic, al voltant del qual giraran activitats culturals i pedagògiques de tot tipus. La mostra s'inaugurarà al Palau Robert, a Barcelona, just abans del concert commemoratiu de Girona i de l'estrena del documental a la Filmoteca de Catalunya el dia del centenari del seu naixement, l'11 de març. Després, l'exposició passarà per Girona, Madrid i Nova York (dins els Catalan Days), i remarcarà la voluntat d'exportar el llegat del compositor català al món.

La música serà la gran protagonista de l'Any Montsalvatge, que s'inclou, a més, en el programa Aniversaris 2012, en què també hi ha Toldrà, Blancafort, Mompou i Lamote de Grignon. Aquest febrer comencen els concerts a L'Auditori i al Palau (com l'homenatge Toldrà-Montsalvatge i l' Univers Montsalvatge dirigit per Quim Lecina), que arribaran fins al maig, amb El gato con botas del Petit Liceu. Hi ha previstos nous enregistraments de la seva obra i sortirà en DVD l'òpera Babel-46 . També es publicaran novetats editorials, entre les quals hi ha la recopilació dels seus articles a la premsa, una crònica personal dels anys 50 i fins als 70.

stats