17A MOSTRA INTERNACIONAL DE CINEMA D'ANIMACIÓ DE CATALUNYA
Cultura 28/02/2013

L'Animac explora la cruïlla entre documental i animació

La biografia del 'monty python' Graham Chapman obre la mostra

Xavi Serra
2 min
L'Animac explora la cruïlla entre documental i animació

Barcelona.Si bé el cinema animat sempre ha estat un refugi privilegiat per imaginar mons nous i fugir de la realitat, també és cert que en els últims temps s'han multiplicat les obres que fan servir l'animació com a eina subjectiva per retratar el món en què vivim des d'una perspectiva personal. En la 17a edició, que arrenca avui amb la biografia animada de l'antic membre dels Monty Python Graham Chapman, l'Animac de Lleida examinarà la cruïlla entre l'animació i la realitat amb un programa de llargmetratges, curts i conferències que s'agrupa sota el lema "A través de la realitat".

En la retrospectiva es recuperaran clàssics com La tomba de les lluernes , Persèpolis i Vals amb Bashir ; una selecció de curtmetratges i títols recents com l'esfereïdor documental Crulic, sobre un ciutadà romanès arrestat injustament a Polònia; Alois Nebel ,unaadaptació de la novel·la gràfica de Jaroslav Rudis, i Tito on ice, un retrat de l'escena cultural alternativa de l'antiga Iugoslàvia.

Convertit en l'únic festival d'animació de l'Estat després de la desaparició d'Animadrid, l'Animac torna a ser el punt de trobada imprescindible per a la indústria. La mostra inaugura aquest any una pantalla oberta al sector, Animac Cartoon, en què es podran veure en primícia nous episodis de sèries punteres com Hora de aventuras i la nova producció d'animació del canal Cartoon Networks creada pel chanante Joaquín Reyes Monetes del espacio . I no hi faltaran produccions catalanes, com la nominada als Emmy Lara, què fem? i Pícnic amb pastissos .

Dibuixos musicats

Una de les propostes més especials d'aquest Animac són els concerts de bandes relacionades amb l'animació. Divendres els madrilenys Templeton, que posen música a la versió castellana d' Hora de aventuras , actuaran en el marc d'Animac de Nit, i dissabte faran el mateix els catalans Manos de Topo, autors de la sintonia d' Arròs covat . I dins de la programació de la secció Petit Animac, The Pinker Tones uniran forces amb el dibuixant Miguel Gallardo (autor de María y yo ) en la presentació del seu projecte conjunt, Rolf & Flor . Els més petits, per cert, tindran un espai propi amb tallers per a nens de totes les edats i activitats gratuïtes.

stats