GALA POLÈMICA
Cultura 09/02/2012

L'Acadèmia del Cine es disculpa perquè "no volia ofendre ningú"

La gala dels Gaudí continua aixecant polseguera: els guionistes posen el referent satíric dels Globus d'Or; la directora Isona Passola ho titlla de "vergonya". Ahir Joel Joan i l'Acadèmia es van disculpar.

Laura Serra
3 min
El president de l'Acadèmia del Cinema Català, Joel Joan, al costat dels principals polítics: Artur Mas, Ferran Mascarell i Jaume Ciurana.

BARCELONA.Tres dies després de la gala dels premis Gaudí de cinema, la notícia encara fumejava als mitjans de comunicació i a les xarxes socials. I la notícia no era la reestrena als cinemes de la pel·lícula més premiada de la gala, Mientras duermes , sinó la polèmica encesa arran d'un guió qüestionable i de les irades reaccions del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, un dels damnificats de la festa. Un comunicat oficial de l'Acadèmia del Cinema Català pretenia tallar de soca-rel el cas ahir al vespre: "Aquesta edició s'ha concebut com una comèdia musical en clau d'humor i no pretenia ofendre ningú, per la qual cosa, si algú s'ha sentit ofès, demanem disculpes", deia.

Era un intent de posar benes a una ferida que es va anar obrint des de la tarda de dilluns, en què ja hi va haver mala maror als assajos de la gala a l'Arteria Paral·lel perquè alguns acadèmics no estaven d'acord amb el guió de Toni Cama i Héctor Hernández, que tenia el vistiplau de la junta del president, Joel Joan. "Molestar no era la nostra intenció -va dir ahir Hernández a l'ARA-. Les reaccions en gran part es deuen al fet que no s'està acostumat a un format de gala com la de Ricky Gervais als Globus d'Or, que funciona a Amèrica i que aquí no té tradició perquè sempre s'és simpàtic, blanc i ensucrat. Això a alguns no els ha agradat. Ara bé, no parlàvem de ningú que no pogués rebatre el que dèiem: el conseller té micros quan vol i sap que el que digui tindrà repercussió. I trobo bé que es pugui criticar la gala". El guionista també va recordar que va rebre felicitacions perquè la gala va ser "diferent i valenta".

El copresentador de la gala, Xavi Mira, va opinar a RAC1 que "els polítics han tingut la pell molt fina", ja que "la crítica no va ser acarnissada": "Només faltaria que no ens poguéssim queixar de la realitat que vivim", va dir. Al guionista i membre de la junta de l'Acadèmia Enric Gomà també li va sorprendre, i va lamentar la polèmica: "Era una simple sàtira més o menys encertada i els espectadors diran si els va agradar o no. A la gent que no li va agradar no és perquè fos ofensiva, sinó perquè no era prou divertida o era gruixuda o desmanegada. Als Goya hi ha hagut molts enrenous, aquesta era la nostra quarta gala i tard o d'hora havia de passar", va dir.

"No tot s'hi val"

Si bé la polèmica s'ha centrat en les crítiques a la corrupció política -que a Mascarell no li van agradar "gens, gens, gens, gens"-, les retallades, la llei del cinema, la situació de TV3 i el tractament dels animals a Pa negre , també hi va haver comentaris poc delicats cap a Ventura Pons i Agustí Villaronga, fins al punt que el Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya va fer arribar a l'Acadèmia el seu "rebuig pel tracte ofensiu que va rebre Agustí Villaronga". Joel Joan va demanar-los perdó per escrit: "Admirem l'obra de Villaronga, un director que estimem i respectem especialment", puntualitzava. El comunicat era molt similar al que hores després enviaria l'Acadèmia defensant la feina que ha fet en els últims anys a favor de "la difusió del cinema català" donant "estatus social i visibilitat al cinema" a través dels Gaudí.

Aquest mèrit també li reconeixen acadèmics com Isona Passola: "L'Acadèmia ha fet una feina impressionant per prestigiar el cinema català. Però tinc dret a criticar la gala. Perquè no tot s'hi val. I si tu fas bromes de polítics corruptes i al pla de la televisió ensenyen un polític concret, l'hi estàs dient a ell. Vaig passar una vergonya horrorosa -assegurava-. Ara que els polítics han començat a creure en el cine català i ens han mantingut les ajudes, no els pots fer venir a la gala i dir-los el nom del porc. Em sembla fortíssim". Fins i tot el conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, va dir a la ràdio que va apagar la televisió. Ventura Pons va afirmar que no havia vist la gala, i Villaronga tampoc perquè era a Bilbao.

La productora de Pa negre , que va titllar d'"animalots" els guionistes en directe, acusava els directors de la cerimònia d'irresponsables: "El cine europeu necessita la voluntat del govern, els mitjans de comunicació i la iniciativa privada, i no es poden carregar cap pota de la taula. Hem aconseguit uns nivells d'excel·lència i prestigi que aquesta gala rebaixa. Era una festa i ha portat problemes. Era profundament ofensiu, una vergonya, i algú ha de fer un mea culpa ", sentenciava Passola. El comunicat de l'Acadèmia volia ser el cataplasma.

stats