Cultura 03/06/2013

Josep M. Riba: "El cognom 'eclesiàstic' per als museus de vegades fa por"

L.s.
2 min

Per què el Museu Episcopal continua sent un gran desconegut?

És el que em pregunto jo! És molt conegut en cercles científics i històrics a tot el món. Hi ha una professora de Califòrnia que ha arribat aquí i s'ha posat a plorar de veure en directe un frontal que feia 15 anys que explicava als alumnes de la universitat! Però per al gran públic no és conegut. Com Vic, una ciutat popular per fires i mercats però desconeguda turísticament. Crec que hem de fer una aposta en això. Amb la crisi, fa dos o tres anys que no arriba el bus turístíc dels dimarts.

A qui pertocaria?

A tothom. Turisme i Cultura de la Generalitat, treballant junts, han de posicionar la ciutat com una de les icones de Catalunya. I des d'aquí s'ha de treballar per fer una oferta cultural i turística important.

Fa 11 anys que el Museu Episcopal té seu nova. Té prou visitants?

Depèn de com es miri. Abans teniem 3.000 visitants i ara 20.600. Per la infraestructura que tenim, la xifra hauria de ser molt més elevada.

Les set col·leccions d'altres bisbats encara són menys conegudes.

Sí. Primer, perquè els museus són poc visitats. Segon, perquè el cognom eclesiàstic de vegades fa una mica de por. Té connotacions, com si fos un museu de segona. I tercer, perquè ens emmarquem molt en el Romànic i el Gòtic i, quan diem això, se'ns disparen les imatges dels edificis i no dels interiors. Aquí tenim el que hi havia a dins les esglésies!

El MNAC és massa competència?

És complementari. L'avantatge del Museu Episcopal és que és de mida humana i està dins d'un context de ciutat medieval de veritat. Falta més complicitat del Museu Nacional amb els altres, però el seu director ha dit que va en aquesta direcció i nosaltres serem en aquesta xarxa.

stats