OBITUARI
Cultura 18/02/2011

Mor Jordi Barre, la veu del Nord de la Nova Cançó

X.c.
1 min
El funeral de Jordi Barre serà dissabte a la catedral de Perpinyà

Barcelona.La bandera catalana que oneja dalt del Castellet de Perpinyà ha estat posada a mig pal. Ahir va morir Jordi Barre, als 91 anys, a Argelers de la Marenda, al Rosselló, on havia nascut el 1920. S'apaga així la veu de la cançó catalana a la Catalunya Nord i un dels exemples més sòlids i populars del compromís amb la catalanitat d'aquelles comarques.

Barre va entrar a la Nova Cançó el 1963, quan va posar música al poema de Jordi-Pere Cerdà Canta Perpinyà , que va enregistrar en un disc senzill publicat per Edigsa. Però la seva relació amb la música havia començat molt abans. Tenia formació clàssica de violoncel i baix i tocava en orquestres de ball alhora que dirigia corals de textos sagrats i treballava als tallers del diari L'indépendent , una feina que va compaginar amb la música. La seva carrera com a cantautor va agafar embranzida a finals dels anys 70 amb el disc El xiprer verd . Va portar la cançó catalana a escenaris d'arreu del Països Catalans i de França -també a l'Olympia de París-, i fins i tot al Japó, i va continuar actuant i composant fins als 90 anys. La seva popularitat va créixer fins al punt que els seguidors de l'equip de rugbi de la USAP de Perpinyà van adoptar els versos de la cançó Els hi fotrem gairebé com a himne.

El compromís de Barre amb la cultura catalana va ser recompensat amb la Creu de Sant Jordi, que va rebre el 1992, i amb el premi Joan Blanca a favor de la defensa del català. El funeral de Jordi Barre serà dissabte a la catedral de Perpinyà, a partir de les deu del matí.

stats