ESTRENA A LA WEB DE L'ARA DEMÀ
Cultura 19/02/2012

Joan Lluís Bozzo dirigeix el nou videoclip dels Brams

X.c.
2 min
A Un secret que t'havia de dir, l'actor Biel Duran interpreta el paper d'un soldat bosnià.

BARCELONA.L'ARA estrenarà demà a la web el nou videoclip dels Brams, basat en la cançó Un secret que t'havia de dir , dirigit per Joan Lluís Bozzo i protagonitzat per Biel Duran i Marc Pujol. Francesc Ribera, Titot , cantant del Brams i autor de la lletra de la cançó, va ser prou audaç per demanar-li a Bozzo, un home de teatre, si el volia dirigir.

"Vaig tenir la sort que ell no havia treballat mai en el món del videoclip, i això el va motivar", explica Ribera, que va pensar en Bozzo després de coincidir amb ell en una representació del musical Cop de rock , en què sona una peça dels Brams. Una vegada acceptat el repte, Bozzo va tenir total llibertat per triar l'equip artístic i per posar imatges a una història basada en fets reals i ambientada al nord de Bòsnia el 1993, durant la Guerra dels Balcans.

Un serbi i un bosnià

El videoclip funciona com un curtmetratge que il·lustra la lletra de la cançó però sense reflectir explícitament el que s'hi explica. Un secret que t'havia de dir , inclosa al disc Oferta de diàleg (Música Global, 2011),és una història sobre un serbi (Marc Pujol) i un bosnià (Biel Duran) que viuen en pobles veïns. Durant el conflicte bèl·lic, tots dos s'ajuden mútuament a sobreviure desafiant la lògica de l'enfrontament i la fidelitat al bàndol.

L'origen de la cançó és una experiència real que un bosnià li va explicar a Ribera a Bòsnia l'any 2010. "A la guerra, quan la raó desapareix -diu Ribera-, actituds com la d'aquests homes són un lligam amb la vida. Quan vaig conèixer aquesta història vaig demanar permís per fer una cançó, i me'l van donar amb la condició de canviar els noms dels protagonistes".

Per reproduir l'escenari del conflicte, el rodatge del videoclip es va fer a les antigues colònies industrials del Llobregat de Cal Vidal i Cal Rosal, a finals de gener. La cançó també sonarà en el concert que els Brams faran a Alfés (el Segrià) el 25 de febrer.

stats