GUARDONS DE CULTURA
Cultura 22/02/2011

Joan Fontcuberta, per fi Premi Nacional

Joan Fontcuberta s'ha emportat el premi en la categoria d'arts visuals. El fotògraf, que permanentment posa en dubte la imatge com a veritat, és "la història viva de la cultura fotogràfica" .

Sílvia Marimon
2 min
Joan Fontcuberta reflexiona en el projecte A través del mirall Sobre la construcció de la imatge i la identitat a través de la xarxa.

BarcelonaEl Consell Nacional de Cultura i de les Arts (CoNCA) ha concedit a l'hiperactiu i transformista Joan Fontcuberta el Premi Nacional d'arts visuals. En opinió del jurat, Fontcuberta encarna "la història viva de la cultura fotogràfica local i internacional" i ha exercit un paper "determinant en la cultura fotogràfica contemporània a través de les seves múltiples activitats". L'artista, que permanentment qüestiona la imatge com a veritat, ha estat astronauta, paleontòleg jesuïta, lloctinent de Bin Laden i una interminable llista de personatges fantàstics.

En el seu últim projecte, A través del mirall , presentat a la galeria Àngels Barcelona i en el llibre La cámara de Pandora. La fotografi@ después de la fotografía de l'editorial Gustavo Gil, reflexiona sobre la construcció de la imatge i de la pròpia identitat a través de la xarxa. Els protagonistes d' A través del mirall són anònims narcisistes digitals que pengen els seus retrats a internet. És una nova reflexió sobre la relació entre la imatge fotogràfica i la veritat d'aquest fotògraf, assagista, historiador, comissari d'exposicions i promotor de polítiques i festivals com la Primavera Fotogràfic.

El CoNCA ha reconegut amb el Premi Nacional de projecció social de la llengua catalana la històrica Cavall Fort.

Nascuda el 1961, en plena dictadura, la revista per on han desfilat des de Massagran fins a Ot el Bruixot ha aconseguit, segons el jurat, que "barrufessin i s'engresquessin en llengua catalana una bona colla de generacions d'estaments i procedències molt diverses".

L'oceanògraf Jordi Font Ferré s'ha emportat el Premi Nacional de pensament i cultura científica. Font Ferré, des l'Institut de Ciències del Mar, col·labora en la missió SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity), de l'Agència Espacial Europea. El repte d'aquest científic és mesurar, per primera vegada a la història i des de l'espai, la humitat del sòl i la salinitat dels oceans.

El circ de Los Excéntricos

El trio de clowns irreverents que formen la companyia Los Excéntricos s'ha endut el Premi Nacional de Cultura en la categoria de circ. Marceline, Sylvestre i Zaza fa més de vint anys que volten pel món amb els seus gags, que van més enllà de la plantofada. El jurat del CoNCA ha valorat sobretot el talent d'aquest trio de nassos vermells per "dominar l'escena i per haver creat un clown original i l'espectacle Rococó Banana" , un muntatge en què hi ha lluites aferrissades amb una aspiradora rebel que s'atreveix fins i tot a aspirar un pit.

Els Premis Nacionals de Cultura, dotats amb 18.000 euros cadascun -hi ha un total de setze categories-, es concedeixen des del 1982. Els d'enguany es lliuraran el 2 d'abril al Palau de la Generalitat.

stats