Cultura 23/04/2011

Javier Cercas: "El millor invent català després del pa amb tomàquet"

Antoni Ribas Tur
1 min
Enguany Javier Cercas signarà  exemplars a  Girona.

Creia que s'havia equivocat de llibre, que no l'acabaria. Cercas estava immers en Anatomía de un instante , i no veia la llum a l'altra banda del túnel. Un dia de Sant Jordi va anar a dinar i, a l'hora de pagar el compte, la mestressa del restaurant li va dir que estava convidat. Un home que no va arribar a conèixer el va convidar. "Perquè l'any que ve tingui el nou llibre acabat, que ja tinc ganes de llegir-lo", va deixar dit. "Aquest fet em va commoure, i em va ajudar a desencallar el llibre", recorda Cercas.

"El dia de Sant Jordi és el millor invent català després del pa amb tomàquet, o fins i tot gosaria dir que està en dura competència amb el pa amb tomàquet", s'arrisca. Destaca que el Dia del Llibre va sorgir i s'ha desenvolupat d'una manera molt espontània i quan ho explica a editors estrangers "ho troben extraordinari, no s'ho creuen".

Enguany, Cercas signarà exemplars dels seus llibres a Girona. Està il·lusionat, fa temps que no hi anava. "Per signar, has d'estar bé físicament, t'has de cuidar. Suposo que amb l'edat cada vegada serà més difícil", diu sorneguer, i afegeix que autografiar exemplars li ha agradat sempre, fins i tot abans de tenir èxit. "Admiro les persones que fan cua al sol perquè els signis un llibre: els besaria els peus".

stats