Cultura 22/09/2017

Itaca Band emprendrà accions legals contra el boicot orquestrat per una suposada agressió sexista

Després de la cancel·lació de 14 concerts, el grup anuncia la seva tornada al Cruïlla de Tardor

Marta Terrasa
3 min
Els set components del grup Itaca Band.

BarcelonaItaca Band ha anunciat aquest divendres que emprendrà accions legals per acabar amb aquesta “situació tan insostenible i dolorosa”. L'anunci s'ha fet en una roda de premsa on s'han reunit diversos membres del grup, l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, la portaveu de l'equip jurídic d'Itaca Band, Esther Meya, i la representant de la Conselleria d'Igualtat, Susana Villacamp.

La situació a la qual es refereixen va assolir el seu clímax el 22 d'agost, quan Itaca Band va haver de suspendre el seu concert a Festes de Sants a Barcelona, ja que desenes de persones, algunes d’elles amb torxes i pancartes, es van manifestar per rebutjar-lo amb consignes com “Fora agressors dels nostres barris”. En aquella ocasió, la protesta estava impulsada pel col·lectiu La Trama Feminista, que acusava el cantant del grup, Albert Garcia, d'haver realitzat una agressió masclista, i a la resta del grup, per haver-ho encobert. Tanmateix, aquesta suposada agressió mai no va ser denunciada, però, segons els Itaca Band, va esdevenir el punt de partida d'un “linxament mediàtic i públic” que els ha portat a perdre catorze concerts previstos i a la baixa per salut del cantant. De moment, han anunciat la tornada als escenaris el proper 27 d'octubre en el marc del festival Cruïlla de Tardor.

Per la seva banda, l'advocada Esther Meya ha anunciat la querella d'Itaca Band contra la persona que va ser encarregada d'escriure i “difondre un rumor” a diversos blogs. S'acusarà aquesta persona d'un delicte d'injúries i de calúmnies, ja que s'ha atribuït falsament un acte i s'ha procedit a un linxament de manera “vexatòria” de la reputació d'Albert Garcia i del grup en general.

Meya ha volgut recalcar la importància de què tothom tingui accés a un “procés amb garanties”, ja que al grup en tot moment se'l va negar el coneixement dels fets dels quals se'ls acusava, així com la possibilitat de cap defensa. Però, en canvi, sí que es va produir “una acusació pública falsa” que va portar a una “condemna pública”, segons diu l'advocada.

Les conseqüències d'aquest “judici a les xarxes socials” són personals, com demostra la baixa per salut d'Albert Garcia, però també “professionals”. Abans d'arribar als tribunals, Meya ha assegurat que advoquen per la mediació. “S'oferirà la possibilitat que aquesta persona demani disculpes públicament i que repari els danys que ha ocasionat”, diu la representant legal. Uns danys que inclourien no només la baixa de Garcia, sinó també la cancel·lació dels catorze concerts. La identitat d'aquesta persona que va iniciar la campanya de desprestigi a diversos blogs, s'ha volgut mantenir en secret, ja que des del grup no volen que pateixi el mateix que han patit ells.

Maria Astallé, trombonista del grup, ha llegit un manifest on declarava que fa més d'un any havien creat “ponts de diàlegs” amb diversos col·lectius i persones que es poguessin sentir ofeses davant d'aquella suposada agressió. Astallé ha detallat com va ser l'incident, quan fa tres anys en una discoteca de Cerdanyola del Vallès, Garcia i diversos amics van entrar al bany de les noies. La músic ha volgut demanar perdó per aquella incorrecció, que admet pot ser considerada com a agressió per algunes persones, però assegura que en cap moment Albert Garcia va “tocar el cul” de cap noia. “Aquella nit hi havia molts testimonis als banys, homes i dones”, assegura. Kel Sangüesa, baixista d'Itaca Band, ha dit que bona part d'aquests testimonis van ser “linxats” per haver sortit a explicar el que realment va passar. Un d'ells, fins i tot, diu Sangüesa, va ser “apartat” dels àmbits polítics del que formava part, per haver fet pública la seva versió dels fets.

“El boicot està fonamentat en un rumor, que ens ha comportat un estigma masclista -tant a l'Albert com a la resta del grup- que no ens podem treure de cap manera”, explica Astallé. Davant de la impossibilitat de dialogar amb diversos col·lectius que van abanderar la causa -sense representar en cap moment cap suposada víctima-, Itaca Band va decidir cercar l'ajuda de l'Institut de la Dona, la Direcció de Feminisme i LGBT i la Conselleria d'Igualtat, per acabar amb la “impotència i desemparament” que sentien.

El grup ha decidit “no denunciar” col·lectius com la Trama Feminista o altres responsables de "la violència" que es va viure al concerts de Sants, ja que consideren que ho feien basant-se en informació “perversa i manipulada”. Així mateix, des del grup, conviden a totes aquestes entitats i col·lectius a fer una reflexió i de nou, a deixar-los ser “part de la solució”. “Reiterem la nostra voluntat de servir com altaveu per la lluita feminista, que no és una proposta que sigui d'ara, si no que forma part de l'ADN del grup”, explica el baixista. “No se'm va passar pel cap que la banda s'acabés -diu Maria Astallé-, però semblava que s'acabava. Sabem el que va passar, tenim la veritat per davant i això no es pot acabar aquí”.

stats