MÚSICA
Cultura 14/03/2013

Isaac Ulam i Jose Domingo, populars i psicodèlics

Xavier Cervantes
2 min
Isaac Ulam i Jose Domingo canten i toquen a la seva manera havaneres i cançons de treball.

Barcelona.Comença el disc Temple d'aigua i llum (BankRobber, 2013) i se sent el so d'unes castanyoles repicant una jota. De sobte entra flotant la veu d'Isaac Ulam, el cantautor de Blanes que l'any passat va publicar l'àlbum Murtra . La cançó es titula Amor secret i és fàcil imaginar Ulam i Jose Domingo, vells còmplices del Barri Vell de Girona, jugant al dòmino envoltats d'una boirina lleugerament psicodèlica.

Tot seguit ve Lluna ballarina , "una havanera moderna", diu Ulam, i l'acordió se'ls emporta a una platja després d'una jornada de pesca, tot i que potser no són peixos el que acabarà a la xarxa. Aquí hi col·labora Pere Fort, "el profe Pere", que va ser tutor d'Ulam a l'escola i que "canta havaneres des de fa 40 anys". També hi ha cançons de bandolers, balades de taverna i un garbuix de pals tradicionals tocats sense ànim tradicionalista, com passa a Temps de sega , una cançó amb gralles que agafa un aire gospel. "Jo hi veig un vessant psicodèlic, popular i psicodèlic, però sobretot molt de camp, i això és el que més m'ha excitat d'aquest projecte", assegura Domingo. "Jo no tenia la idea de fer un disc psicodèlic", rebla Ulam. Es posen d'acord en el folk psicodèlic acústic. "No ha sigut premeditat, però com que ho hem fet nosaltres, al final queden les reminiscències psicodèliques. Però volíem fer una cosa més de folklore", resum Ulam.

La cançó que cantava el pare

L'origen de Temple d'aigua i llum és l'última peça del disc, Carrer de l'Esperança , nom del lloc on és la casa familiar d'Ulam a Blanes. "És una cançó que he sentit a casa des que era petit. La cantaven el meu pare i els seus amics, i la vaig escoltar tant que la vaig fer meva", explica Ulam, que aleshores encara no sabia que era una adaptació lliure de Passeig del Carme de Pere Tàpias. "Quan vaig anar a viure a Girona i vaig conèixer el Jose, jo ja la cantava", afegeix. La transmissió oral de la música popular és el motor d'un projecte que s'ha cuinat a la mateixa casa del carrer de l'Esperança on Ulam tornarà a l'abril per enregistrar la continuació de Murtra . "És titularà Ratpenat , i vull fer un documental sobre l'enregistrament", avança. Domingo també prepara nou disc, Almeria ."És rock psicodèlic del desert andalús. És la meva visió del que seria una mort per insolació al desert d'Almeria", informa.

Ara com ara, volen presentar Temps d'aigua i llum en directe com cal, amb set músics, tot i que una lesió impedirà que Pere Fort actuï avui al Centre Artesà Tradicionàrius, a partir de les 21.30 hores. Els concerts continuaran dissabte al Festival Músiques Disperses de Lleida, el 23 de març a la Sala Zero de Tarragona i el 12 d'abril al Festival Strenes de Girona, a la Casa de Cultura.

stats