Memòria Històrica
Cultura 02/06/2013

Investigadors d'arreu del món alerten sobre l'ús "pervers" de la paraula nazi

Els experts asseguren que amb la utilització de la terminologia nazi els polítics assumeixen la identitat de "víctima absoluta" i converteixen l'adversari en un "botxí absolut"

1 min
Alejandro Baer

SaragossaInvestigadors d'arreu del món, que s'han reunit aquests dies a Saragossa en motiu del Congrés Internacional 'The holocaust metaphor: cultural representations of traumatic parts in the 20th century', han alertat sobre els perills de la utilització de la terminologia nazi en política i historiografia.

El director del Centre d'Estudis de l'Holocaust i Genocidi de la Universitat de Minnesota, Alejandro Baer, ha assegurat que la popularitat del terme 'holocaust' i la seva condició de paradigma de la violència ha propiciat que altres grups i col·lectius la utilitzin per referir-se a les seves pròpies experiències com a víctimes de diversos conflictes. "La força simbòlica de l'holocaust té tanta magnitud que s'acaba utilitzant sense pensar en les conseqüències derivades de la seva aplicació", ha reflexionat. "La intencionalitat política de l'ús nazi es deriva de l'interès de determinats grups d'assumir la identitat de víctima absoluta i de convertir l'adversari en un botxí absolut", ha assegurat l'historiador. Baer ha qüestionat l'ús d'aquest terme per part de determinats polítics perquè implica una "banalització" del genocidi del poble jueu i té una intencionalitat "perversa" que persegueix deslegitimar l'adversari. L'historiador ha demanat prudència a l'hora d'utilitzar determinats símbols històrics.

stats