CÒMIC
Cultura 11/01/2012

Ibáñez selecciona l'antologia de Mortadel·lo i Filemó

Salvat publica una edició que recull 177 historietes llargues de Mortadel·lo i Filemó i una selecció d'aventures curtes triades per Francisco Ibáñez. Són 60 volums amb material dels últims 40 anys.

Xavier Cervantes
2 min
Francisco Ibáñez, ahir a l'Hotel Pulitzer de Barcelona, durant la presentació del nou col·leccionable sobre els agents de la TIA.

BARCELONAFrancisco Ibáñez farà 76 anys el 15 de març. Els seus personatges més populars, Mortadel·lo i Filemó, en tindran 54 el 20 de gener. L'un i els altres encara belluguen, i a bon ritme. Només quatre anys després dels homenatges del 50è aniversari, els agents de la TIA protagonitzen una col·lecció de 60 volums en castellà que aplega 177 historietes llargues, publicades entre els anys 1969 i 2011.

José Antonio Morlán, director de la divisió de fascicles i vendes especials de l'editorial Salvat, va explicar ahir que "era impossible fer un llançament amb tot el que ha publicat Ibáñez". Per això van demanar a l'autor que en fes una selecció, amb l'ajuda del crític, guionista i editor de còmics Antoni Guiral, que considera que els personatges d'Ibáñez "continuen fent riure perquè funcionen amb gent de totes les edats". El resultat és una antologia centrada en els àlbums de 44 pàgines, amb l'afegit d'un recull d'historietes curtes. El ritme de publicació serà d'un volum setmanal a partir d'aquesta setmana. L'entrega inicial inclou La máquina del cambiazo (1971), Magín el mago (1971) i Los mercenarios (1975).

La primera historieta llarga de Mortadel·lo i Filemó, El sulfato atómico (1969), la va publicar l'editorial Bruguera, a la qual Ibáñez anomena "el gegant editorial". Rafael González, director de Bruguera, volia fer una col·lecció inspirada en els àlbums francobelgues dels anys 60, sobretot els de Franquin, el creador d'Espirú i Fantàstic, el Marsupilami i Sergi Grapes.

"Vaig fer El sulfato atómico -recorda Ibáñez-, amb molts detalls a les vinyetes i amb els personatges molt treballats. Va tenir èxit i el gegant editorial me'n va demanar més. Em deien: «Ibáñez, això està molt bé, però deixi's estar de detalls i produeixi, produeixi, produeixi»".

40 anys d'evolució

El recorregut per l'antologia permet veure l'evolució posterior de la sèrie, com ara la renovació que va comportar la introducció de temàtiques d'actualitat i caricatures de personatges reals. "Això va agradar molt als lectors, que aleshores ja es dividien entre els adults que veien la segona intenció dels personatges i els nens que només els veien com un element més de la historieta", diu.

Ibáñez continua en actiu 54 anys després de crear Mortadel·lo i Filemó, i no ha pensat en la jubilació. "El dia que la ment no em respongui, agafaré el llapis i plegaré, però ara només estic en el meu segon cinquantenari", diu rient amb els ulls tancats darrere les ulleres de Rompetechos.

stats