Cultura 30/05/2012

Jordi Savall: "Hem de pensar en el valor de la pau"

Indignat "A l'obra 'Elogi de la follia', Erasme de Rotterdam parlava de la corrupció i de com els únics individus que en treuen beneficis són els que viuen en el luxe, que és el mateix que està passant ara"

M.p.
3 min
Savall està treballant en projectes com el llibre Pro pacem.

A més d'un reconeixement personal, ¿el premi Léonie Sonning és també un reconeixement a la música antiga?

Sí. La música antiga ja fa anys que és al món d'una manera molt creativa i té un públic molt fidel i molt divers, des de joves fins a grans, hippies , aficionats al jazz, de tot, mentre que en música clàssica hi ha un públic de més edat i que pertany a una certa societat. Nosaltres podem fer des d'un Cant de la Sibil·la a un Llibre vermell de Montserrat , de Les vespres de Monteverdi a les Suites per a orquestra de Bach. És un patrimoni molt ric i variat en què hi ha una part molt creativa. Ets com un compositor, un director d'escena i un escriptor tot alhora. Has de construir una història, triar els textos, els personatges, arreglar la música, els decorats, el vestuari, i hi ha un factor d'improvisació molt important.

Se li acumulen els premis. A la tardor, l'escriptor Amin Maalouf li entregarà la distinció de Chevalier dans l'Ordre National de la Légion d'Honneur, la condecoració més prestigiosa que dóna França.

Quan arribes a certa edat és quan et vénen els premis. I em fa molta il·lusió que me l'entregui Amin Maalouf, amb qui som amics i per qui sento una admiració infinita. És un dels pensadors actuals que més ha reflexionat sobre els conflictes del moment, amb una lucidesa i una profunditat que et donen esperança.

A més dels premis i la celebració dels 25 anys de la Capella Reial de Catalunya, manté els projectes de nous treballs discogràfics.

Acaba de sortir el de Joana d'Arc i aviat sortirà Les músiques d'esperit d'Armènia , que vaig posar en marxa en homenatge a la Montserrat, a qui li encantava aquesta música. Quan al novembre vam fer-li la cerimònia d'adéu, hi vaig convidar dos músics armenis i vaig pensar que aquesta música tan meravellosa s'havia de donar a conèixer. També és un record del genocidi per contribuir que no s'oblidi aquest poble que ha patit molt i a qui encara no se li ha reconegut el patiment.

Milita decididament per la pau.

És que és un món de bojos. També estic treballant en un altre projecte que sortirà al setembre, Pro pacem . Serà el primer llibre que fem amb només un disc. Hi ha tres articles: un del filòsof jueu francès Edgar Morin, un de Raimon Panikkar que parla de la pau i el diàleg intercultural i un de Fàtima Mernissi, una escriptora marroquina que va rebre el premi Príncep d'Astúries i que compara el mite de Simbad amb el del cowboy . Així que tenim el pensador jueu, el cristià i l'àrab. La coberta és una pintura inèdita que Antoni Tàpies ens va oferir, també dedicada a la pau, amb una entrevista seva. El llibre és una reflexió sobre la guerra. Citem les últimes guerres que hi ha hagut, els països que més gasten en pressupost militar, quantes bombes atòmiques tenim aquí a prop, quantes morts hi va haver a Hiroshima i Nagasaki i quantes m'hi hauria ara. Donem informacions perquè la gent pugui pensar quin valor té la pau mentre escolta música. És un projecte que en aquest moment necessitem perquè el món s'està tornant boig amb aquesta necessitat de crear tanta tecnologia defensiva. Una guerra ara seria la fi de la humanitat, i vivim com si això no pogués passar.

També treballa en un altre llibre CD sobre Erasme de Rotterdam.

Sí, esperem que surti a finals d'any. A l' Elogi de la follia , parla de la corrupció i de com els únics individus que en treuen beneficis són els que viuen en el luxe, i penses que és el mateix que està passant ara. I per als pròxims anys tenim en marxa un projecte sobre Guerra i pau i un altre sobre les músiques de l'Àfrica i les rutes de l'esclavatge, que sortirà cap al 2015-2016.

stats