Cultura 21/07/2016

La Generalitat entregarà a l'Aragó les peces menys valuoses de Sixena

Es tracta de 53 obres que no han arribat a estar mai exposades. La decisió no afecta les 44 obres en litigi restants que hi ha al Museu de Lleida

Laura Serra
3 min
Les peces de Sixena es queden al MNAC: Vila tira la tovallola

BarcelonaCulleres, casulles, llibres, calzes, vestits de seglar, quadres, forquilles i fragments de ceràmica. Les 53 peces que conserva a les reserves el Museu Nacional d’Art de Catalunya i que provenen del Monestir de Sixena finalment es lliuraran a l’Aragó, en compliment de la sentència judicial que obligava al trasllat provisional de les peces. La data límit era dilluns que ve, dia 25 de juliol, i les peces reclamades eren 97. Així doncs, la Generalitat complirà la sentència però ho farà a mitges, perquè les entregarà tard i no les enviarà totes (per ara): les obres que s’exposen al Museu de Lleida no entraran en aquest lot.

El Consell de Govern de dimarts dia 26 aprovarà el trasllat de les peces. El Govern català s’ha desdit, en part, del que havia ha anunciat fins ara –Generalitat i MNAC van fer públic que no “podien” complir la sentència– i entregarà les peces menys valuoses del conjunt, 53 béns que mai s’han exposat. La conselleria de Santi Vila argumenta que són objectes que no formen part del catàleg de béns protegits i que, per tant, es poden disgregar de la col·lecció.

No passarà el mateix amb les 44 obres restants, que pertanyen a la Generalitat i que es troben al Museu de Lleida –en té quatre d’exposades: tres caixes sepulcrals del segle XV i fragments d’un retaule del segle XVI–. En aquest cas, la Generalitat insisteix en la impossibilitat de complir la sentència perquè es tracta de peces protegides: caldria o bé saltar-se al llei de patrimoni catalana, o bé uns terminis més amplis per a aprovar la descatalogació i disgregació dels béns. Recorden, a més, que la sentència del jutjat d’Osca no és ferma, i que està recorreguda.

La ‘solució’ a la qual ha arribat el conseller Vila és la que ja havia proposat l’abril passat. Llavors pretenia buscar acords polítics amb l’Aragó i els volia cedir, com a gest de bona voluntat, les 53 peces del MNAC. La falta de consens polític –ERC s’hi va oposar– i territorial –Lleida s’hi va resistir– el va obligar a fer marxa enrere. Ara torna a intentar, a efectes pràctics, la mateixa estratègia. De tota manera, el president de l’Aragó, Javier Lambán, ahir requeria “que es compleixi la sentència en tots els seus termes”.

Sembla que el procés de trasllat de les 53 peces trigaria encara uns dies, per tant s’executaria més enllà del 25 de juliol; podria ser que la jutge imposés una multa per cada dia de retard. Sobre la possibilitat que entri la policia judicial al MNAC, cosa que han demanat al jutjat tant el govern de l’Aragó com l’advocat de Vilanova de Sixena, Jorge Español, sembla poc probable. La jutge ha respost a Español que deixi de presentar escrits “sense transcendència processal”.

En la carta que ha tramès el conseller Vila a la seva homòloga aragonesa per informar-la, li ha demanat que especifiqui les condicions de conservació i seguretat especials que tindran les peces. El govern de l’Aragó afirma que s’han invertit 100.000 euros a rehabilitar els dormitoris antics, que ja estan llestos i tenen vitrines, i que a la Sala Capitular hi han abocat 300.000 euros perquè de cara a finals d’any ja pugui acollir les pintures murals que també reclama l’Aragó i que són exposades al MNAC. Aquest és un altre litigi que la Generalitat també ha perdut en primera instància i recorrerà al setembre.e

stats