Cultura 21/04/2016

La Generalitat Valenciana es persona en la causa que investiga irregularitats en el Palau de les Arts

La intenció del govern valencià és assegurar-se que els possibles diners desviats retornin a les arques públiques

Europa Press
2 min
Helga Schmidt podria veure rescindit el seu contracte.

ValènciaLa Generalitat Valenciana es personarà en la causa judicial que investiga les presumptes irregularitats comeses en la contractació i gestió del Palau de les Arts Reina Sofia de València durant l'etapa en què Helga Schmidt va ser la seva directora.

El govern valencià ha pres aquesta decisió després d'assabentar-se que s'han pogut perjudicar els interessos dels ciutadans i amb la finalitat d'intentar recuperar els diners desviats en cas de confirmar-se les irregularitats que apunten les investigacions, han assenyalat a Europa Press fonts de Presidència de la Generalitat. D'aquesta forma, la Generalitat segueix la línia de personar-se com a acusació particular en causes obertes per suposada corrupció per aconseguir el retorn dels fons públics desviats.

En aquest sentit, el divendres passat el ple del Consell va autoritzar a l'Advocacia de la Generalitat a personar-se en la coneguda com a 'trama del foc', en la qual s'investiga la contractació, per part de l'anterior govern del PP, del servei d'avions per a la vigilància i extinció d'incendis forestals.

Pel que es refereix a la causa oberta entorn del Palau de les Arts, aquest cas recau en el jutjat d'instrucció número 15 de València. En aquest cas estan investigats l'exintendent de l'òpera, Helga Schmidt, i l'exdirector financer del coliseu, Ernesto Moreno.

Així mateix, la jutgessa instructora ha decidit aquesta setmana imputar –segons l'antiga denominació de la llei d'enjudiciament criminal– a tres persones més: el cònsol de França a València i administrador de la societat Radcliffe, Pablo Broseta; el conseller de l'empresa Patrocini, Joaquín Maldonado; i el president del consell d'administració d'aquesta companyia, José Antonio Noguera Puchol, en sospitar, una vegada rebut un informe policial, que presumptament van participar de forma activa en les contractacions investigades.

Denúncia de la Intervenció

El 7 de juliol del passat any la Intervenció General de la Generalitat va presentar una denúncia davant Fiscalia davant la constatació d'irregularitats que poguessin ser constitutives de delicte després de l'emissió de l'informe de control financer sobre expedients de contractació i patrocini de la Fundació Palau dels Arts en els exercicis 2008-2013.

Posteriorment, el ministeri fiscal va interposar una querella per malversació de cabals públics, prevaricació i falsedat documental contra Helga Schmidt i Ernesto Moreno, que va donar lloc a les diligències judicials i a diverses entrades i escorcolls duts a terme el 20 de gener de 2015.

En aquestes actuacions es va intervenir documentació en paper, efectes informàtics i es van realitzar in situ bolcats informàtics de diversos ordenats i del servidor del Palau de les Arts.

Inicialment, amb la informació que es disposava, es va considerar com a persones investigades a tots dos responsables del coliseu encara que en la documentació intervinguda en els registres es feia referència a una sèrie d'irregularitats tant en la gestió del Palau com de Patrocini, així com referencia a possibles contractacions il·lícites d'entitats amb altres com Visqui Europa, Aigua de València o Radcliffe.

Així mateix, de l'informe de la UDEF, després d'examinar aquesta documentació, es desprèn de manera indiciària que existeixen altres persones que han de ser considerades com investigades "ja que existeixen indicis que van participar de forma activa en la contractació i gestió fraudulenta" en el coliseu.

stats