Art
Cultura 20/08/2013

La Generalitat fa costat a l'Ajuntament de Barcelona per exigir la col·lecció artística de Julio Muñoz Ramonet

Mascarell creu que el consistori "ha fet el que havia de fer" i espera que el resultat final sigui favorable "al patrimoni del país"

Acn
2 min
La finca de Muñoz Ramonet

Prada de ConflentLa Generalitat farà costat a l'Ajuntament de Barcelona per exigir la devolució de les obres que conformen la col·lecció artística donada per Julio Muñoz Ramonet al consistori, propietari legal del palau i del seu contingut artístic, i no una compensació econòmica per les peces que ja no es troben a l'interior de l'edifici. Així ho ha afirmat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que considera que l'Ajuntament "ha fet el que havia de fer" i espera que el resultat final sigui favorable "al patrimoni del país". Al seu testament, l'empresari Muñoz Ramonet va cedir a l'Ajuntament el seu palauet amb les obres artístiques, però les seves quatre filles van reclamar el llegat com a propi.

Mascarell ha precisat que és un assumpte "enormement complicat des del punt vista jurídic". "El tràmit ha estat llarguíssim i l'Ajuntament fent el que ha fet ha aconseguit que les coses comencin a estar al seu lloc", ha insistit en declaracions a la Universitat Catalana d'Estiu a Prada de Conflent. Davant d'això, espera que el resultat final sigui bo per l'Ajuntament i per al patrimoni del país.

Una herència polèmica

En el seu testament, l'empresari Muñoz Ramonet (1912-1991) va cedir en herència a l'Ajuntament de Barcelona el seu palauet del carrer Muntaner de la capital catalana, amb obres artístiques de gran valor. Les seves quatre filles, però, van reclamar el llegat com a propi i es van negar a lliurar-lo al consistori. Davant d'això, la Fundació Julio Muñoz Ramonet impulsada per l'Ajuntament va interposar una demanda per exigir el patrimoni que l'empresari havia donat en el seu testament i l'Audiència de Barcelona i el jutjat de primera instància li van donar la raó.

Després de la decisió de l'Audiència de Barcelona de gener del 2009, les quatre filles de Muñoz Ramonet van interposar dos recursos per infracció processal i de cassació davant el Suprem, que va ser rebutjats el març del 2012. El procés confirmava, doncs, que l'Ajuntament de Barcelona era el beneficiari de l'herència artística.

stats