EL SECRET DE...
Cultura 01/02/2012

Gay Talese

Cristian Segura
2 min

Un dels últims moments feliços que he tingut com a enamorat del periodisme va ser el maig del 2011. Aquell mes apareixia l'edició en castellà del llibre de Gay Talese Honrarás a tu padre (Alfaguara). Quaranta anys després de ser publicat per primer cop als EUA, una obra genial del periodisme i la literatura nord-americana arribava a casa nostra. Talese és reconegut com un dels pares del Nou Periodisme. Tot i això, han calgut dècades perquè sigui reconegut a Espanya i Catalunya. Quina raó hi ha per justificar aquesta absència? Recordo una conversa que vaig tenir amb el director d'una important editorial barcelonina. Parlàvem sobre la poca oferta editorial de llibres periodístics. Ell em deia que no tenien sortida comercial. Per sort, el periodisme literari arrela a Catalunya i avui es publiquen grans reportatges en format de llibre com Barraques (L. de Andrés) o Només per a gegants (G. Martínez).

Honrarás a tu padre és, possiblement, el millor llibre sobre el declivi de la màfia italiana a Nova York. Talese va ser acceptat durant sis anys per la família Bonanno perquè confiaven en ell com a membre també de la comunitat italoamericana i perquè Talese va insistir molt al nou cap del clan, Bill Bonanno, que el món es mereixia conèixer com era la seva vida real i els problemes que patia. Bonanno sempre va rebutjar la proposta, però una nit del 1966, un any després de l'única conversa que havien mantingut, va aparèixer a l'apartament de Talese, visiblement nerviós, confessant-li que tot just l'havien intentat matar els sicaris d'un clan rival. Bonanno, que era de la mateixa edat que Talese, va considerar que era hora d'explicar la seva història.

Talese va conviure tots aquells anys amb els nombrosos membres de la família Bonanno. La relació entre els dos va ser tan fluïda que fins i tot Talese, després que el llibre es convertís en bestseller , va crear un fons econòmic per garantir l'educació superior dels quatre fills de Bill Bonanno en un moment en què les rendes havien caigut dramàticament per la pèrdua de poder de les màfies italianes i per la pressió de les autoritats.

stats