Cultura 27/01/2012

El raper GZA branda espases líquides a l'Apolo

Borja Duñó
2 min
Gary Grice, àlies GZA i The Genius, va recordar un disc clàssic del hip-hop dels anys 90.

Directe i expeditiu. Així es va mostrar el novaiorquès Gary Grice, àlies GZA, que venia a interpretar el seu disc Liquid swords (1995), considerat una obra mestra del hip-hop dels anys 90. L'MC dels Wu-Tang Clan es va ventilar el disc en menys d'una hora, que va esquitxar, això sí, amb algunes rimes d'Enter the Wu-Tang Clan (36 Chambers) (1994), el disc amb què ell i els seus cosins RZA i Ol' Dirty Bastard van revolucionar el hip-hop dels anys 90 des de Staten Island, Nova York.

En concerts recents, The Genius -aquest és l'altre àlies de GZA- ha comptat amb aparicions de membres destacats del món del rap com Rahzel, Jean Grae i Pharoahe Monch, però a l'Apolo en va tenir prou amb l'ajut d'un DJ per escalfar un públic relativament jove, que el va rebre a crits de "Wu-Tang, Wu-Tang!" i que el té per una autèntica icona del hip-hop.

Amb un so cru, poc donat a subtileses però molt efectiu, el raper va alternar els temes de Liquid swords amb peces del grup mare com Bring da Ruckus , que van acabar d'encendre els assistents. Amb una posada en escena espartana, GZA va demanar ajuda al públic, que va respondre sorollosament als crits de "Bring some noise " i " Is Barcelona in the house? " A canvi, The Genius saltava entre els assistents i escopia els versos farcits d'imatgeria ninja amb què s'erigí com l'escriptor més inspirat del clan i demostrava que ell i els Wu-Tang són gairebé una mateixa cosa. De fet, a Liquid swords , produït per RZA, hi participava tota la colla, com si fos un disc més dels de Staten Island.

Conferenciant a Harvard

GZA, que ara fins i tot imparteix conferències a Harvard i ha promès un Liquid swords 2 que no acaba d'arribar mai, va fer la feina i encara va deixar temps perquè els assistents correguessin a veure la segona part del Barça-Madrid. Va deixar amb ganes de més, però abans d'abandonar la sala encara es va fer un fart de signar autògrafs.

stats