FESTIVALS D'ESTIU
Cultura 29/04/2011

La Fura dels Baus torna a Peralada

La lírica i la dansa es consoliden com les apostes del festival que dirigeix Oriol Aguilà. Paral·lels, una secció dedicada a maridatges musicals, i la festa d'aniversari de Comediants integren la 25a edició.

Eugènia Sendra
2 min
Un dibuix de L'escenografia de l' , per a la fura dels baus Carlus Padrissa ha creat una escenografia basada en el romànic, que conviurà amb la presència de l'orquestra BandArt sobre l'escenari. L'òpera de Gluck amb el segell de La Fura, que també compleix vint-i-cinc anys, és la gran aposta del Festival de Peralada.

Barcelona.El Saló dels Miralls del Liceu va acollir ahir la presentació de la 25a edició del Festival de Peralada. La ubicació no era en va: el director, Oriol Aguilà, va desgranar la programació del festival en un dels equipaments musicals de lírica de referència -juntament amb L'Auditori i el Palau de la Música, com va destacar- i sota el retrat de Gluck, el compositor alemany que el 1762 va estrenar Orfeo ed Euridice .

Peralada "és el festival de les veus de l'estiu i aquest ha estat el leitmotiv a l'hora de programar", va destacar Aguilà, al capdavant de la direcció des de fa sis mesos, en substitució de Joan Maria Gual. La programació ha mirat als orígens del festival i ha donat especial rellevància a les propostes líriques i operístiques; igualment, s'ha volgut retre homenatge als artistes clàssics de Peralada i a les noves promeses; l'organització no ha passat per alt les propostes escèniques més agosarades i ha optat per la Fura dels Baus i la seva reinterpretació de la tragèdia de Gluck com un dels plats forts del festival, de producció pròpia.

"Feia molt anys que la Fura no era a Peralada i tornar-la a tenir pels vint-i-cinc anys era un repte, una aposta", va dir Aguilà. L'aniversari del festival coincideix en les noces de plata de la companyia que dirigeix Carlus Padrissa, que prepara una posada en escena sorprenent del mite grec d'Orfeu i Eurídice. L'escenografia videogràfica transportarà al romànic i l'orquestra BandArt, que es distingeix per tocar dreta i sense director, trencarà amb l'heterodòxia d'interpretar la partitura des del fossar.

Caballé amb Albano

L'oferta lírica la completen Nabucco , de Guiseppe Verdi, interpretada pel menorquí Joan Pons, l'Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu; la soprano Montserrat Caballé, que farà un recital de bel canto i compartirà un concert amb el cantant italià Albano; el tenor Plácido Domingo, que enguany compleix setanta anys, i el mediàtic Roberto Alagna.

L'altra gran aposta del festival és la dansa: als ja habituals Rafael Amargo i Ángel Corella s'hi suma l'espectacle surrealista de Blanca Li, que ballarà El Jardí de les delícies d'El Bosco.

La novetat d'enguany és la secció Paral·lels, un espai per maridar experiències, compositors i intèrprets. S'entrecreuaran Wagner i Liszt, amb Katia Michel com a intermediària, i Bach i Britten, de la mà del violoncel·lista Daniel Müller-Schott.

La secció Estiu Musical reunirà figures del jazz, el pop, el rock i la cançó. Joan Manuel Serrat obrirà el festival, amb l'únic concert que farà a l'Estat a l'estiu. La sorpresa la posarà Quincy Jones, que oferirà un recital biogràfic des d'un sofà i comptarà amb la presència de convidats il·lustres com ara Esperanza Spalding. El crooner Jamie Cullum, Rosario i La Locomotra Negra també seran a Peralada.

Festa d'aniversari popular

La 25a edició del festival té un pressupost de quatre milions d'euros. L'organització ha mantingut el preu de la majoria d'entrades i ha creat abonaments per fidelitzar el públic dels concerts de les nits d'estiu (un 10% dels quals són francesos). Per celebrar l'aniversari, el festival ha preparat l'exposició 25 anys d'emocions , una mostra fotogràfica itinerant que es presentarà en première a Barcelona. I bufarà les espelmes en un espectacle de clausura de Comediants, que transcorrerà per la vila de Peralada el 15 d'agost.

stats