FRAU FISCAL
Cultura 01/07/2013

L'hereva dels Godia, el seu marit i el seu cosí, imputats per haver defraudat 5,7 milions

La filla del col·leccionista d'art no va pagar els impostos dels 1,5 milions a l'any de despeses personals que va tenir entre el 2007 i el 2010 ni els impostos patrimonials, segons la fiscal

Efe
2 min

BARCELONAUna jutge de Barcelona ha citat a declarar com a imputada l'hereva de la família Godia, Liliana Godia, el seu marit i el seu cosí, als quals la fiscalia acusa d'haver defraudat 5,7 milions d'euros en "burlar sistemàticament" el pagament d'impostos.

La titular del jutjat d'instrucció número 25 de Barcelona ha admès a tràmit la querella que li va presentar la setmana passada la fiscalia de delictes Econòmics i ha citat com a imputats per al 23 de juliol l'empresària i mecenes Liliana Godia, el seu marit Manuel T. R. i el seu cosí Francisco Javier A. B., acusats en total de 14 delictes contra la hisenda pública. La fiscal sosté que Liliana Godia es va servir, entre el 2007 i el 2010, de societats vinculades a ella, com BCN Godia S. L., Doplette S. L. i Barcel Euro S. L., per sufragar les seves elevades despeses personals, superiors als 1,5 milions d'euros anuals –com habitatges, les retribucions del xofer, el lloguer d'avions privats i d'embarcacions, viatges, joies, roba i flors i un entrenador personal–, sense pagar els impostos corresponents per la seva renda i patrimoni, gràcies a un "camuflatge comptable i tributari".

Liliana Godia, una de les mecenes i inversores més influents de la societat barcelonina, va heretar una gran fortuna del seu pare, l'empresari i pilot de Fórmula 1 Francisco Godia, de qui es va proposar honrar la seva memòria a través de la Fundació Francisco Godia, que exposa a Barcelona 1.500 peces en una de les col·leccions d'art més importants de fons privats d'Espanya.

L'endemà de fer-se pública la querella, Liliana Godia i el seu marit van emetre un comunicat en el qual van negar haver comès cap delicte, van considerar "infundada" l'acusació de la fiscalia i van reprotxar a Hisenda que no els hagués informat ni els hagués donat l'oportunitat de presentar al·legacions. En la querella admesa a tràmit, la fiscal subratlla el "volum i la gravetat" del frau suposadament comès per Liliana Godia, que entre el 2007 i el 2010, i parcialment el 2011, va eludir la tributació dels rendiments de capital mobiliari en espècies situant com a despeses necessàries per a les societats que controlava les seves despeses estrictament personals i familiars.

Segons la fiscal, el "mecanisme defraudatori" articulat per Godia va comportar que no només deixés de tributar via IRPF pels seus rendiments mobiliaris en espècie, sinó que, a més, les seves societats BCN Godia, Doplette i Barcel Euro van poder "aprimar" la seva pròpia càrrega tributària per l'IVA. La fiscal també acusa Liliana Godia de frau en l'impost sobre el patrimoni el 2007 i 2011, ja que "va deixar intencionadament de tributar pel seu quantiós patrimoni subjecte a gravamen i no exempt", constituït per les seves participacions a les tres empreses, pels seus comptes bancaris a Suïssa –amb prop de 10 milions d'euros– i per les obres d'art de la seva propietat que té repartides entre les seves cases, valorades en 6,8 milions d'euros.

En concret, segons la fiscal, el valor del patrimoni de Godia subjecte a gravamen i no exempt pujava el 2007 a 103 milions d'euros i el 2011 a 175 milions, pels quals hauria d'haver tributat 987.728 euros (el 2007) i 1,1 milions d'euros (el 2011). En el seu escrit, la fiscal acusa, a més, el marit de Liliana Godia, Manuel T. R., per defraudar a l'IRPF, i el seu cosí, Francisco Javier A. B., que ha exercit de fet i dret el poder de direcció a BCN Godia, de manera que tots dos també han estat imputats.

stats