Cultura 24/01/2013

Franco va pagar l'ajut dels avions fins i tot a la Itàlia democràtica

1 min

Quan Franco es va aixecar contra la República va córrer a demanar ajuda. Sense l'aliança militar de la Itàlia i l'Alemanya feixistes, que van aportar la tecnologia militar més moderna del moment, segurament no hauria guanyat la guerra.

Però ni Hitler ni Mussolini no van ajudar de manera desinteressada l'exèrcit sublevat. Després de tres anys de guerra, l'ajuda militar italiana ascendia a més de 8.300 milions de lliures italianes. I aquest deute no el va perdonar ni la Itàlia democràtica. Al final d'unes àrdues negociacions es va arribar a una quantitat rodona: 5.000 milions de lliures que s'havien de tornar entre el 31 de desembre del 1942 i el 30 de juny del 1967.

Segons la revista Sàpiens , l'historiador Andrea Tapi, de l'associació Altra Italia, va trobar als arxius de la Banca d'Italia un informe del 9 de novembre del 1957 -Mussolini havia estat penjat l'abril del 1945- en què constava que el govern de Franco encara havia de tornar 3.000 milions de lliures italianes. Si en plena democràcia Itàlia reclamava els diners era perquè, segons els seus responsables polítics, els acords comercials no tenen res a veure ni amb la ideologia ni amb la política.

stats