Cultura 04/10/2015

Francesc Miralles: “Recuperarem els premis Mallorca el 2016”

Vicepresident i conseller de Cultura i Esports del Consell de Mallorca

Cristina Ros
4 min
Francesc Miralles: “El Consell ha d’exercir el lideratge cultural de l’illa. En té la responsabilitat”

PalmaComencem amb una diagnosi que, després de gairebé cent dies al capdavant de l’àrea de Cultura del Consell de Mallorca, ja podeu tenir més o menys feta.

Com tota institució, el Consell de Mallorca i les àrees sobre les quals tenc responsabilitat presenten realitats diverses. Però en línies generals puc dir que he trobat una àrea de Cultura gairebé morta perquè no té un pou actiu per desenvolupar projectes propis, a diferència de l’àrea d’Esports que és un gust, és proactiva i tothom valora com a molt positiva la tasca que s’hi ha fet. A Cultura hi ha hagut una manca clara d’impuls que fa que els projectes no tirin endavant. És el cas, per exemple, de les inversions estatutàries que, fins i tot tenint els doblers, com per al Centre Internacional de Fotografia Fundació Toni Catany o Bellpuig, no se n’ha fet res. Hi ha hagut poca voluntat. Em fa l’efecte que han estat més ocupats cercant excuses que solucions.

Moltes petites línies de subvencions a Cultura. I què més?

Estam impulsant les convocatòries d’ajudes per als diferents sectors de la cultura. És una de les línies de treball que té el Consell i està bé que hi sigui. Ha d’anar de la mà de la resta d’Administracions, amb una prioritat per a les línies de suport als ajuntaments. Però no ha de ser l’única funció del departament de Cultura. És essencial tenir una línia pròpia de polítiques culturals, amb idees que es desenvolupin correctament. És clar que això és feina. S’han de fer uns pressuposts amb criteri, no es poden fer només copiant els de l’any anterior i augmentant o disminuint un petit tant per cent. Han de respondre a les polítiques necessàries. Estam parlant amb tots els sectors perquè s’han de conèixer les necessitats de primerà mà. I el que s’ha de solucionar de manera urgent és la previsió. No es poden treure línies d’ajuda el mes de novembre. Els ajuntaments de cada vegada es gestionen millor i això exigeix previsió. A més, no hem de voler regidors de Cultura dedicats a gestionar expedients administratius.

Quines necessitats detectau i quines són les prioritàries?

Per a la cultura són prioritats les qüestions d’identitat, patrimoni, territori, llengua i creativitat. La nostra llengua no pot estar desvinculada de la cultura i el darrer mandat la política lingüística ha estat morta. Incorporarem al pressupost una línia per a les polítiques de normalització lingüística, i ho farem de la mà dels ajuntaments, però també del món editorial, el qual ha patit com cap altre el passat Govern.

Això vol dir recuperar el suport genèric a tot llibre que s’editi en català, independentment de l’interès?

Ni es pot pensar que qualsevol llibre pel fet que sigui en català ha de ser bo i ha de tenir suport, ni tampoc pot passar com ara que amb molts casos els llibres editats aquí no es troben a les nostres biblioteques. Entre una cosa i l’altra hi ha un punt intermedi. Per bé de tots, donarem més suport a les obres que tinguin més qualitat. A més d’això, ja hem quedat que, juntament amb el sector, prendrem mesures per al foment de la lectura. I en reconeixement dels nostres escriptors, recuperarem i tornarem a tenir premis Mallorca ja aquest 2016 que és a tocar. I la intenció és que els premis Mallorca no siguin només literaris, sinó també per a altres sectors. La nostra cultura s’ho mereix.

Moltes vegades es diu que, tot i que el Consell de Mallorca és la institució que té les competències en Cultura a l’illa, no ho sembla.

La institució competent de la cultura de Mallorca és el Consell. Ha d’exercir el lideratge cultural. En tenim la responsabilitat. Hauríem de tenir la gestió del Museu de Mallorca, de la Biblioteca de Can Sales i de l’Arxiu del Regne, com a infraestructures de referència en la cultura de l’illa. També hem de crear xarxa amb els municipis i entre els distints sectors. Hem de racionalitzar els recursos i fer un projecte cultural que contempli l’illa en el seu conjunt. Per això, crec imprescindible potenciar el concepte de comarca, perquè totes les comarques estiguin igualment ben dotades culturalment i amb una bona oferta. S’han d’establir sinergies, afavorir les relacions, potenciar la mobilitat i fer viables les polítiques.

No és hora de tenir direcció al Principal de Palma?

Per nosaltres hauria estat molt més fàcil convocar un concurs de tot d’una sense pensar-hi ni parlar-ne més. Però el projecte que tenim és més ambiciós i pensam que també més necessari. Volem que entre tots els professionals implicats ens ajudin i es pensi un projecte d’arts escèniques que tingui en compte tota l’illa com a conjunt. Som al punt de marcar aquestes línies per a les arts escèniques. I hem d’estar oberts a definir un organigrama per al Principal. A més, encara que aquest procés de debat que ha d’estar conclòs a començaments de desembre no sigui per parlar del Principal, estic segur que també servirà per definir el perfil que ha de tenir la direcció.

El vostre antecessor us ha acusat de mentir en denunciar un forat de més de 700.000 euros al Principal?

Trob trist que dir que hem mentit sigui l’únic argument per confrontar a unes dades que ens han presentat els tècnics. L’única cosa que he explicat són els seus comptes, que s’havia pressupostat una despesa que serà gairebé 500.000 euros superior i uns ingressos 250.000 euros inferiors. Per no tenir un forat de 700.000 euros deman una aportació extraordinària al Consell, que s’aprovarà dijous.

stats