Teatre carrer
Cultura 09/09/2011

Fira Tàrrega

2 min
FiraTàrrega

TàrregaEl sol es ponia quan rius de gent -amb permís dels Sopa de Cabra- omplien l'Hort del Barceloní de la capital de l'Urgell per veure arrencar la 31a edició de FiraTàrrega. "La inauguració", com l'anomenaven pels carrers, sense més adjectius, estava dedicada al circ, una de les arts que mima la fira, que tot i així mai l'havia obert. L'aposta va ser per Los Galindos, una companyia veterana amb una vintena d'anys d'experiència, que amb Entròpic s'estrenava en els muntatges de gran format.

Un funambulista a dalt d'una corda, a molts metres d'altura, arrencava de manera prometedora l'espectacle, amb una banda en directe que acompanyava els números de circ amb ritmes ètnics. Una dotzena d'artistes s'escampaven per la gran passarel·la de quaranta metres que feia d'escenari elevat. Tot i que el títol, Entròpic , volia remetre al caos, a la pista més aviat hi dominaven l'equilibri i l'ordre. Els artistes s'anaven alternant els seus números per especialitats: rodes, acrobàcies en grup i en duo (un dels moments més espectaculars i emocionants), números juganers amb els pals, salts, torres, trapezi (aquí sí, crits d'estupor)... Totes les especialitats del circ clàssic, del circ de carpa, van aparèixer l'una rere l'altra en un muntatge que va aprofitar l'espai per donar ritme al xou i exhibir tècnica, tot i que l'alta volada amagava la dramatúrgia que Bet Garrell i Marcel Escolano prometien que tindria Entròpic , el seu cant a la llibertat. El muntatge es tancava, també, de manera espectacular, amb el funambulista arribant al final de la corda fluixa després d'un impressionant espagat aeri.

FiraTàrrega havia començat a les cinc de la tarda amb un tast d'alguns dels espectacles que es veuran al llarg dels pròxims tres dies a la fira. De fet, algunes de les obres coproduïdes per la mostra ja es van estrenar, com El guia , de la Reial Companyia de Teatre de Catalunya, o La bola d'or , de Planeta 15, tot i que el dijous és un dia en què a Tàrrega encara hi ha sobretot targarins. L'arribada dels 600 programadors que s'han acreditat s'esglaona entre dijous i divendres, juntament amb els 30.000 espectadors que es calcula que poden passar per la mostra.

Les xifres de FiraTàrrega, enguany, tornen a ser espectaculars. En total s'hi representaran 87 espectacles (54 dels quals estaran dins la programació oficial i la resta als espais d'empreses). Les companyies seleccionades ratllen el centenar, la meitat de les quals són catalanes. Diuen que no plourà. S'augura una bona venda.

stats