TROBADA LITERÀRIA
Cultura 01/06/2013

La Fira del Llibre arrenca al ritme de 'Paquito el chocolatero'

Els llibreters inauguraren ahir amb optimisme les parades a l'avinguda de Roma

Ander Zurimendi
3 min

PalmaTothom ja esperava que el poeta Pau Castanyer començàs la lectura del pregó quan la banda municipal, convidada ex professo a la inauguració de la Fira del Llibre, arrencà amb Paquito el chocolatero . Si l'èxit es mesura per la sorpresa, les cares desencaixades del públic demostren que el castís pasdoble triomfà a les totes.

I no és pot dir que Paquito el chocolatero sigui el nou crit de guerra del sector dels llibreters, estupefactes com la resta d'espectadors. Però el poeta Castanyer s'afanyà tot d'una a fer ressituar la inauguració de la Fira del Llibre fora del Nodo. Pitjà fort, en l'arrencada del pregó, i amb amabilitat cínica saludà "els càrrecs i càrregues" polítiques.

Davant seu, asseguda fora dir res, hi havia la plana major dels responsables de Cultura de les institucions: Fernando Gilet, regidor de Cort; Joan Rotger, vicepresident del Consell, i Antoni Vera, president de l'IEB del Govern. I així s'hi adreçà: "Ara parlaré en català. Si hi ha qualcú que no ho entengui, no passa res: que aixequi la mà i ho traduiré al balear o al LAPAO". I la meitat del públic esclatà en aplaudiments. Els que s'asseien a la primera fila s'abstingueren d'aplaudir, en aquesta ocasió. Però cortesia obliga, i el vicepresident Rotger hagué d'agrair les paraules de Castanyer en la seva posterior intervenció. "Sobretot les darreres", puntualitzà amb ironia Rotger, amb referència a la part no crítica amb el PP del pregó.

Vet aquí que Castanyer s'havia acomiadat del públic desitjant-los que "follin molt". Però puntualitzà: "En silenci", perquè la policia local de Palma podria multar aquells que facin massa renou al llit amb 300 euros, com revelà aquest diari.

Nova ubicació

Fou un discurs divertit i complex que donà el sus a la XXXI edició de la fira. Tant, que l'editor Miquel Ferrer (responsable de les plaguetes i postals d'El Sr. Ferrer) comentava: "Ha estat molt bé, menys reivindicatiu políticament que l'any anterior, però molt més lluitador pel sector del llibre". I és que el 2012 fou l'actor Joan Miquel Artigues qui tragué la destral amb pregó afilat (només en les paraules), que protagonitzà la defensa del català.

Això no obstant, si els llibreters es recordaven ahir de l'edició de l'any anterior era per la calorada que patiren a l'esplanada de l'estació Intermodal. Glòria Forteza, de la llibreria Embat, ho reconeixia obertament: "El paratge d'enguany és un marc incomparable, devora la Rambla, els jardins de la Misericòrdia i amb l'ombra dels arbres".

Devora ella, Antoni Tugores i Maria Antònia Sureda signaven exemplars del seu Els millors plats de la cuina popular de Mallorca . "Els grans ja en sabem, de cuinar; sou els joves a qui us anirà bé aquest receptari", comentava, rialler, el manacorí Tugores. "I serà el best - seller de la fira, ja ho veuràs", afegia Glòria Forteza.

I és que el solellet d'ahir horabaixa animà els presents, després del tràgic anunci meteorològic que l'escriptora Llucia Ramis definia, en la contraportada d'aquest diari, com "L'any que l'estiu passà de llarg".

Era el mateix optimisme que es respirava a la parada de Los oficios terrestres, la curiosa combinació de llibreria i perruqueria ubicada al Terreno. "És el primer any que hi venim, perquè vàrem agafar la llibreria aquest desembre", explica la seva responsable, JúliaM. Bermejo. "Així que, a part de vendre, volem donar a conèixer la nostra línia editorial, amb narrativa feta per dones, amb molt d'assaig LGTB i proper als moviments socials". Afegeix: "I el fons poètic dels anteriors amos, és clar!". Malgrat la joventut de la llibreria, estan entusiasmats. "La gent del Terreno està molt contenta, perquè així no han de baixar fins al centre", subratllà Bermejo en un vetlada amena i anticentralista. Sí, hi ha vida més enllà de les Avingudes.

Bermejo, finalment, anuncià contenta que demà, diumenge, reben la visita de l'escriptora i activista Cristina Fallaràs, qui de la mà de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) presentarà la seva obra A la puta calle , un entusiasme que s'encomana a la parada de la llibreria Drac Màgic (no per casualitat ambdues formen part de la xarxa de llibreries underground de Ciutat). "Per Sant Jordi, vàrem mantenir vendes i la veritat és que ara mateix mantenir-se és com guanyar", explica RubénHernández, qui reobrí Drac Màgic amb la seva companya Laia.

Entre els estands ja es pot trobar algun llibre de l'editorial Xicra, darrera novetat del sector a Ciutat. Un nom deliciós, Xicra, ja que fa referència a l'antiga unitat de mesura ara en desús: una tassa petita en la qual es mesurava la xocolata d'un temps. Miquel Albertí, un dels promotors de l'editorial, també passejava ahir entre les parades, com també en el pregó del seu amic i company d'editorial Pau Castanyer. Tampoc no hi faltà el polifacètic poeta Joan Tomàs ni la poetessa LaiaMartínezi López ( L'estiu del tonight, tonight ) i que, per cert, actuarà aquest juny al Sónar de la mà del duet musical Jansky.

Una vetlada de llibres que s'allargarà fins al 9 de juny. Allà, devora la Rambla, que ja no és dels Ducs de Palma de Mallorca.

stats