CINEMA
Cultura 30/11/2016

La Filmoteca viatja a Cuba i al Far West de Ford i Hawks

La temporada 2017 es commemoraran els cinc anys de l’obertura de la seu del Raval

Xavi Serra
2 min
Maria de Medeiros protagonitza la retrospectiva El somriure més dolç.

BarcelonaLa Filmoteca de Catalunya ja prepara el cinquè aniversari de la inauguració de la seu del Raval. Seran tres jornades d’activitats, el 19, 20 i 21 de febrer, amb una sessió especial el dia 20 i alguna visita il·lustre el 21. A tres mesos dels actes, la Filmoteca presumeix d’una salut envejable com a institució. La mitjana d’espectadors per sessió del 2016 és de 102,5 i el públic total es calcula que rondarà els 142.000, una xifra similar a la del 2013 i 2014 i lleugerament per sota dels 148.000 del 2015.

Però ahir, en la presentació de la programació del 2017, Esteve Riambau, director de la Filmoteca, no va posar gaire èmfasi en les xifres, ni tan sols per presumir d’una assistència que seria l’enveja de qualsevol cinema comercial. En canvi, sí que va destacar les col·laboracions amb equipaments culturals com el MNAC i el Liceu, la internalització dels fons cinematogràfics catalans i l’èxit del programa educatiu per a escoles, que ha rebut 7.248 alumnes. Una bonança que contrasta amb la d’altres institucions cinematogràfiques de l’Estat, com el CGAI gallec, la Filmoteca Espanyola i l’IVAC valencià, que viuen un període convuls de precarització dels seus recursos i serveis. “La clau és l’aposta política -va remarcar Riambau-. Des que he entrat, he conviscut amb quatre governs, que sempre m’han donat suport, i m’he sentit empès a desenvolupar la inversió feta”.

El somriure de De Medeiros

La cara més visible de la feina de Riambau començarà el 2017 amb un somriure, el de Maria de Medeiros, protagonista al gener del primer cicle important de l’any, El somriure més dolç, que coincidirà amb el cicle dedicat a Eugène Green, cineasta nascut als Estats Units però orgullosament francès que ha dirigit l’actriu portuguesa en el seu últim treball, Le fils de Joseph. Al febrer la Filmoteca rebrà la visita prevista inicialment per a l’any passat dels germans Dardenne, que presentaran una retrospectiva del seu cinema socialment compromès que inclourà el seu nou film, La fille inconnue.

Un dels noms propis del programa serà Jacques Rivette. A l’abril, la Filmoteca homenatja l’autor de la Nouvelle Vague mort l’any passat amb una retrospectiva que passarà revista a alguns dels seus títols més representatius. Al juny serà el torn dels centenaris: Susan Hayward i Joan Fontaine, dues actrius de caràcter que el 2017 haurien fet 100 anys. I la gran retrospectiva de l’estiu, sempre de caire més popular, serà una passejada pels westerns dels dos cineastes nord-americans clàssics: John Ford i Howard Hawks. Altres cicles de cineastes seran els del danès Jorgen Leth, conegut per haver rodat Les cinc condicions amb Lars von Trier; el referent del Cinema Novo brasiler Glauber Rocha i el tailandès Hou Hsiao-Hsien.

La mort de Castro ha atorgat actualitat a la retrospectiva sobre cinema cubà que se celebrarà al febrer amb films cubans emblemàtics i mirades externes com les d’Agnès Varda i Chris Marker. Entre els altres cicles temàtics n’hi ha un de cinema soviètic per commemorar l’aniversari de la Revolució d’Octubre, un de dedicat a la Caça de Bruixes de McCarthy i un sobre el Festival de Sitges programat pel seu director, Ángel Sala, que inclourà una pel·lícula de cadascuna de les 50 edicions del certamen.

stats