Cultura 24/05/2017

De la febre d'or a la crisi d'Islàndia, passant per Frankenstein: la pròxima temporada del TNC

Àngel Llàcer i Joel Joan es posaran a les ordres de Carme Portaceli en el nou muntatge teatral del clàssic de Mary Shelley

Antoni Ribas
6 min
Àngel Llàcer i Joel Joan a la imatge promocional de 'Frankenstein'

BarcelonaLa identitat serà el fil conductor de la pròxima temporada del TNC. Com explica el director de la institució, Xavier Albertí, els 25 espectacles de la programació reflectiran les moltes cares que té aquest concepte, amb temes com “la privacitat, la precarietat, el sexisme, la seguretat, la participació, el gènere, l'estabilitat i la intimitat”. Les èpoques en que estan ambientats els dos primers espectacles de la temporada també és eloqüent: arrenca amb la febre d'or i es perllonga fins a l'esclat de la crisi econòmica. I la identitat també és clau en un altre dels muntatges que promet més emocions intenses: Àngel Llàcer i Joel Joan es posaran a les ordres de Carme Portaceli en un nou muntatge de 'Frankenstein'. També es podrà veure un espectacle de la companyia de Sasha Waltz que ja es va poder veure a Barcelona fa 25 anys, 'Allee der Kosmonauten' (octubre), per analitzar el rumb del projecte europeu.

"En aquesta temporada hi ha més autores i més directores, però no hem volgut fer una temporada feminista, sinó agafar-les com a exemple i portar-les a la nostra contemporaneïtat", explica Albertí. En aquest sentit, l'obra de Lluïsa Cunillé apareix com l'epicentre de la temporada. Una altra dona protagonista serà Maria Aurèlia Capmany, que apareixerà en l'escenificació que Jordi Coca farà d'una conversa que ella va mantenir amb Pasqual Maragall als anys 80 sobre el debat entre ciutat i cultura.

Repassem els principals espectacles de la pròxima temporada del TNC:

Dues crisis en menys d'un segle

Joan Ollé tornarà a la Sala Gran a l'octubre amb un muntatge de 'Desig sota els oms', d'Eugene O'Neill (19 d'octubre - 26 de novembre). El conflicte d'aquesta obra esclata quan els fills d'un vell granger descobreixen que el pare s'ha tornat a casar i veuen que la seva herència perilla. L'obra està ambientada en plena febre d'or, quan els joves anaven cap a l'Oest a buscar fortuna. El protagonista de l'obra que es podrà veure en paral·lel a 'Desig sota els oms', a la Sala Petita, també emprèn un viatge que marcarà la seva vida. El protagonista d''Islàndia', de Lluïsa Cunillé (5 d'octubre - 5 de novembre) marxa a Nova York a la recerca de la seva mare. L'autora la va escriure quan la crisi començava a esclatar. Segons Xavier Albertí, és "la millor" obra de l'autor.

Serà la primera vegada que es representa 'Desig sota els oms' en català i segons Albertí l'obra dona pistes per entendre per què Donald Trump ha arribat fins a la Casa Blanca. "Té un patetisme tràgic molt important, per entendre un moment convuls de la història d'Amèrica", subratlla.

Tres clàssics britànics

La pròxima temporada del TNC inclourà un recorregut per la literatura britànica des del segle XIX i fins fa poques dècades, amb 'Frankenstein', de Mary Shelley; 'La importancia de ser Frank', d'Oscar Wilde, i 'Blasted (Rebentats)', de Sarah Kane (1971-1999).

La primera de les tres obres a estrenar-se serà 'Blasted' (11 de gener - 11 de febrer del 2018). Marta Ossó i Pere Arquillué es posaran a la pell d'una noia de 21 anys i el seu antic amant, greument malalt, que es retroben en una habitació d'hotel. La violència de la peça va impactar la societat britànica, però al llarg dels anys s'ha consolidat com una de les grans fites teatrals del segle XX. La dirigirà Alícia Gorina. "Quan es va estrenar va suposar un enorme daltabaix. Es va acusar Kane de trair tots els valors de la seva societat, però Edward Bond i Harold Pinter la van defensar", afirma Albertí.

Els racons més foscos de l'ànima tornaran a veure la llum a 'Frankenstein' (15 de febrer - 25 de març del 2018). Àngel Llàcer i Joel Joan es posaran a les ordres de Carme Portaceli. L'encarregat de l'adaptació és Guillem Morales, el guionista i director de la pel·lícula 'Los ojos de Julia'.

"La validesa de l'obra és més activa que mai. ¿Cap on caminen la nostra identitat i la nostra dignitat en un món on l'home és complementat per màquines?", es pregunta Xavier Albertí.

L'última d'aquestes tres obres fa un gir cap a la comèdia. David Selvas serà el director dels embolics amorosos de 'La importància de ser Frank', que també són un denúncia de la hipocresia de l'època. (3 de maig - 10 de juny del 2018). Va sorgir durant l'esclat de l'alta burgesia però dos mesos després de l'estrena Wilde va ser condemnat per sodomia. Albertí en destaca que "dinamita el llenguatge".

La irradiació d'Àngel Guimerà

No tots els clàssics de la pròxima temporada del TNC són internacionals. Carlota Subirós tornarà a dirigir una obra de Guimerà, 'Sol solet', una de les menys conegudes de l'autor, tot i que té un dels personatges femenins més poderosos i fascinants del teatre català, segons la directora (8 de març - 8 d'abril del 2018). "Si la Carlota ens va ensenyar un camí per llegir Guimerà contemporàniament amb 'Maria Rosa', no ens volem quedar aquí", diu el director del TNC. Al repartiment hi haurà, entre d'altres, Mercè Arànega i Laura Aubert.

"No hi ha edicions contemporànies de l'obra i al seu moment la crítica la va intentar silenciar. He vist la sexualitat femenina de principis del segle XX més allunyada de les convencions. És com un contraretrat de 'Terra baixa'", diu Albertí. "El títol enganya: sembla un espectacle infantil i en canvi és una obra absolutament convulsa", subratlla.

Quatre dramaturgs i creadors més joves

L'uruguaià Gabriel Calderón dirigirà la versió catalana d'un dels seus textos, 'Que rebentin els actors' (5 d'abril - 29 d'abril del 2018). Tot comença quan una noia li demana al seu promès que li regali una màquina del temps per Nadal, per poder entendre els dos bàndols de la seva família. Està escrita en clau de sàtira però té una forta càrrega ideològica.

El mateix Albertí dirigirà una nova obra de Josep Maria Miró, 'Temps salvatge' (10 de maig - 17 de juny del 2018). Té l'origen en els immigrants que van ser acusats de violacions durant una festa de Cap d'Any a Alemanya fa dos anys. "Europa segueix projectant els seus malsons cap als de fora", lamenta Albertí. Es podrà veure a la Sala Gran.

Per acabar la temporada, es podrà veure 'Falsestuff', de Nao Albet i Marcel Borràs (28 de juny - 15 de juliol del 2018). Aborda les falsificacions en el món de l'art contemporani.

La veu de la Mediterrània

La música tindrà una presència destacada en els pròxims espectacles del TNC: Maria del Mar Bonet oferirà un concert a la Sala Gran (13 de gener del 2018). No serà un concert corrent. Biel Mesquida farà la dramatúrgia d'un espectacle on Bonet conviurà amb els poetes que ha musicat. "El recital coincideix amb el 50è aniversari de la carrera de la Maria del Mar, però no volíem fer només un concert. Li volem agrair la seva tasca de difusió de la poesia catalana", diu Albertí.

També es podran veure diverses òperes. Jordi Prat i Coll dirigirà la versió operística de l'obra teatral de Lluïsa Cunillé 'Après moi, le deluge', amb música de Miquel Ortega (26 d'octubre - 29 d'octubre). Els protagonistes de l'obra són un home de negocis occidental i la intèrpret que li tradueix la demanda d'un ancià congolès perquè s'emporti el seu fill quan torni a Europa.

A més, l'OBC interpretarà la música de la producció holandesa de l'òpera bufa de Josep Haydn i Carlo Goldoni 'Lo speziale' (18 de gener - 20 de gener del 2018). I l'ESMUC tornarà a col·laborar amb el teatre en un monodrama de Victoria Szpunberg i la compositora Raquel García Tomás sobre 'La consagració de la primavera', d'Ígor Stravinski. La direcció musical anirà a càrrec d'Edmond Colomer.

L'últim premi Quim Masó

El TNC rebrà entre el 20 i el 23 de desembre 'Medusa', la versió teatral de la novel·la homònima de Ricardo Menéndez Salmón, adaptada per Pablo Ley i dirigida per Aleix Fauró. El projecte va guanyar l'últim premi Quim Masó de producció teatral. 'Medusa' està protagonitzada pel cineasta, fotògraf i pintor Karl Gustav Friederich Prohaska, que estava obsessionat amb la desaparició i la invisibilitat. "Ens agrada molt veure com joves companyies com La Virgueria troben el seu espai d'interacció amb el TNC", diu Albertí. S'estrenarà dins la pròxima edició del festival Temporada Alta.

Dues reposicions

Xavier Albertí recupera alguns muntatges de la temporada passada. Tornaran a l'escenari 'Claudia', de la companyia La Conquesta del Pol Sud (22 de novembre-10 de desembre). També es podrà veure el muntatge d'El perro del hortelano' de la Compañía Nacional de Teatro Clásico, dirigida per Helena Pimenta (14 de desembre-7 de gener de 2018).

stats