RECONEIXEMENTS CULTURALS
Cultura 27/11/2012

Eugeni Forcano, Premio Nacional de fotografia

El ministeri de Cultura ha guardonat dos degans de les arts catalanes. Ha reconegut el fotògraf Eugeni Forcano per la innovació de la seva obra i la fira de circ Trapezi pel seu compromís amb la creació.

Antoni Ribas Tur
2 min
Eugeni Forcano a la retrospectiva que li va dedicar La Virreina l'any 2005.

BARCELONA.El ministeri de Cultura ha reconegut un dels degans de la fotografia catalana. El fotògraf Eugeni Forcano va ser distingit ahir amb el Premio Nacional de fotografia per "l'extraordinària qualitat del seu treball, la perdurabilitat de les seves imatges i la seva capacitat d'innovació i experimentació", així com també per la seva llarga trajectòria i la seva tasca d'investigació i experimentació, diu l'acta del jurat. Forcano, tal com va dir després de rebre la notícia, està sorprès i molt emocionat, perquè no esperava aquest reconeixement a la seva "escandalosa edat". Forcano, que va néixer a Canet de Mar el 1926, va subratllar que la seva obra és "emotiva" i que interessa a la gent senzilla. "El meu objecte és la gent anònima que no té veu", va dir el fotògraf, a qui La Virreina va dedicar una important retrospectiva el 2005 titulada Eugeni Forcano. Fotografies 1960-1996 .

"Vaig començar a fer fotos al meu petit poble, encara que no somiava en una cosa tan fascinant com ser l'autor", va dir el fotògraf, que va aconseguir professionalitzar-se després de guanyar un concurs convocat per la revista Destino . "Néstor Luján i Josep Pla em van trucar per col·laborar amb la revista i em va canviar la vida, perquè vaig entrar en un món cultural i fabulós". A més de treballar per a Destino fent reportatges, també va abordar el camp de la fotografia de moda. El benestar econòmic que li van procurar aquests treballs li va permetre "aconseguir espais de llibertat" per desenvolupar un vessant més personal de la seva trajectòria.

El compromís del Trapezi

El compromís amb la creació també ha fet mereixedor del mateix guardó un dels certàmens més emblemàtics de les arts escèniques catalanes. Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, que se celebra a Reus, va rebre ahir el Premio Nacional de circ 2012 per "la seva importància per a la projecció internacional i l'acostament d'aquest gènere a tots els públics". El jurat també va assenyalar que el Trapezi, que s'organitza des del 1997, és "una de les cites més rellevants del panorama circense". Als primers anys la va dirigir la companyia Escarlata Circus i actualment el seu director és Jordi Gaspar.

"Estàvem tan sumits en les retallades que només vèiem un horitzó negatiu, però això ens ajuda a consolidar la nostra trajectòria i té una aportació econòmica important -30.000 euros-, just ara que ens havien tret la subvenció nominal", va declarar ahir Ferran Madico, el director general del Consorci del Teatre Fortuny de Reus.

stats