EL SECRET DE ...
Cultura 15/02/2012

Erika Bornay

Cristian Segura
2 min

Erika Bornay és d'aquells autors la importància dels quals és inversament proporcional al coneixement que en té el gran públic. Com a novel·lista ja ha escrit tres novel·les; l'última és Lunes en la calle Slova (La mujer bosnia ). Bornay té una rellevància excepcional com a acadèmica d'història de l'art, en concret com a experta en l'evolució de la dona en l'art. A Bornay la conec perquè va ser mestra de la meva àvia: era màgic quan em duia, sent jo un nen, als seus tallers d'escultura, a l'edifici de Belles Arts de Zona Universitària. A partir d'aquest vincle, Bornay em va demanar que fes la presentació de Lunes en la calle Slova . La versatilitat de gèneres i la dedicació al feminisme artístic sempre m'ha recordat altres dones de bandera i amb un pes intel·lectual, com per exemple Victoria Combalía.

La novel·la explica la història de dues dones, una catalana ecourbanita establerta a la Garrotxa i una noia bosniana forçada a emigrar per la guerra dels Balcans. Tot i que a mi la novel·la em va agradar sobretot per la descripció de la cruesa de la guerra, els capítols ambientats en el present, a la Garrotxa, són els que reben la influència de l'aspecte que més m'atrau d'un autor, l'experiència vital. La noia bosniana protagonista és un personatge de ficció que s'inspira en una trobada casual de Bornay al mercat de Besalú. Un dia que Bornay hi va anar a comprar, a una paradeta li van caure les claus i una bosniana, "musulmana, blanca i amb uns ulls fascinants" va fer el gest de recollir-les. Van quedar mirant-se i Bornay va fer volar la imaginació per narrar quina era la història que hi havia al darrere d'ella. Així comença el llibre.

Bornay m'explica que sempre l'han encuriosit molt els personatges singulars. "Sóc capaç de seguir algú pel metro o pel carrer si m'ha cridat l'atenció", explica l'autora. El mateix detallisme que utilitza per descriure els personatges a partir de l'observació l'utilitzen les responsables de l'editorial per al disseny de l'edició, que és exquisida. Sd és una editorial nova de trinca encapçalada per un nom de pes: María Luisa Samaranch de Lacambra.

stats