EL SECRET DE ...
Cultura 04/04/2012

Enrique Vila-Matas

Cristian Segura
2 min

L'escriptor Enrique Vila-Matas és un client habitual de la llibreria +Bernat del carrer Buenos Aires de Barcelona. No només hi va a comprar llibres, també esmorza o dina a Farfalina, el restaurant-cafeteria que hi ha dins del local. M'ho explica ben orgullosa la fundadora de la llibreria, Montse Serrano, en acabar una de les múltiples presentacions de llibres que hi organitza amb regularitat. Vila-Matas ha canviat, en part, la seva vida perquè a la seva darrera novel·la, Aire de Dylan (Seix Barral), Serrano i +Bernat hi apareixen com a protagonistes decisius.

Vila-Matas, veí de la zona, va ser fa dos anys per primer cop a la nova +Bernat. L'antiga Bernat era una llibreria petita i estreta amb 30 anys de vida a la part alta de l'Esquerra de l'Eixample. Serrano recorda les reunions literàries al final del passadís, tothom atapeït, fins que el 2010 va materialitzar l'ampliació del negoci amb l'espai que va deixar lliure un sex shop que hi tenia al costat i que va tancar.

Enrique Vila-Matas hi va anar per participar en una xerrada sobre literatura i el lloc el va captivar. Tal com fa el protagonista de la novel·la, aquell vespre Vila-Matas va comprar Brooklyn , de Colm Tóibín, publicat en català per Amsterdam i en castellà per Lumen. Aquell mateix vespre Vila-Matas va tornar a casa i va escriure el primer passatge que va inspirar-li la visita a +Bernat.

Serrano comenta: "Cada vegada que Vila-Matas visitava la llibreria jo li preguntava: «Què? Ja m'has matat? I no, al final no em mata!»" Serrano apareix al llibre amb el seu nom de pila i respon a la descripció que fa d'ella Vila-Matas, per això, segons explica, a vegades vénen nous clients que li diuen que l'han reconegut. Un dia Vila-Matas va tornar a +Bernat i va anunciar a Serrano que apareixeria a la novel·la. El que Serrano no sabia és que seria un personatge cabdal a la història, en especial en el capítol central, Teatro de ratonera . Vila-Matas descriu +Bernat tal com és: "Una mena de sala d'estar enorme i plena de llibres que fa olor de pa de pessic acabat de fer".

stats