PREMIS ENDERROCK DE LA MÚSICA CATALANA. ARTERIA PARAL·LEL 14 DE MARÇ
Cultura 15/03/2011

'Enderrock' celebra la bona forma de la música catalana

Marta Salicrú
2 min
Lluís Gavaldà i Joan Reig, d'Els Pets, uns dels triomfadors de la nit, al 'backstage' de l'Arteria Paral·lel .

Lluís Gendrau va arrencar la desena edició dels premis que atorga Enderrock , la revista que dirigeix, als millors artistes i discos de l'any, amb una queixa. TV3 tampoc no retransmetia aquest any la cerimònia. Potser per compensar-ho la presentava Xavi Coral, el conductor del programa Divendres , que va dir que "ja parlaria amb la Terribas" per resoldre-ho de cara a l'any següent. Després d'una actuació plena de jazz manouche a càrrec de Biel Ballester Trio -amb cançó de la banda sonora de Vicky Cristina Barcelona inclosa- i d'alguns premis honorífics, com als 30 anys de trajectòria de La Vella Dixieland i als 40 d'Ara Va de Bo, van començar a donar-se els primers premis, els de jazz. El trio de Ballester va recollir el premi a la millor formació de jazz en categoria popular de la mà de l'escriptora Llucia Ramis, que no es va estar d'explicar que de joveneta, quan estiuejava a Felanitx, el premiat, a qui aleshores anomenaven el rocker , li tocava els nassos tocant la guitarra sota la seva finestra. Va seguir el directe de KaulaKau, quartet amb tenora, viola de roda, contrabaix i bateria, premiat pels crítics d' Enderrock per signar el millor disc de folk.

El públic, molt jove, que havia pagat entrades a preus populars per omplir la platea de l'Arteria Paral·lel, tenia els seus favorits ben clars. Quan Ginesa Ortega i Bruno Oro van sortir a presentar un premi, per exemple, la rebuda a a la cantaora va ser més aviat discreta, mentre que l'actor es va emportar una ovació tan gran com la que van rebre Gossos i La Pegatina (el nou disc dels quals sortia poques hores després "en descàrrega legal gratuïta per a tothom"), i sobretot, la que va celebrar la futura presència a l'escenari del trio La iaia, grup revelació del 2010 pels lectors de la revista. Aquest projecte de pop-folk senzill i simpàtic, que va guanyar l'últim Sona9 i que en els seus millors moments sona com uns Herman Düne a la catalana, va desfermar l'eufòria d'un públic que se sabia de memòria les seves cançons.

Els Amics de les Arts (millor directe, web i clip), Sanjosex (millor disc de cançó d'autor), Mishima (millor disc de pop-rock) i Els Pets (millor artista) van ser alguns dels triomfadors de la nit, els tres últims amb xou en directe a la vetllada. Carles Sanjosé, afònic, es va disculpar per cantar els temes de Sanjosex "amb veu de cantant de Sepultura". Mariona Carulla es va endur xiulets i crits de "Millet, Millet" quan va recollir el premi a la millor sala de concerts per al Palau de la Música.

stats