11/05/2011

Elogi dels eslògans del poble

2 min

A la plaça de Serrat, un poblet que pertany al municipi de Queralbs, i on només hi ha una família que hi visqui tot l'any, hi ha una pancarta on diu "Pensem en positiu". Hom diria que és la benvinguda a un centre de meditació transcendental instal·lat al poble. Però no: es tracta de la campanya que CiU adreça a aquesta única família, que són gent alegre i positiva de mena.

I és que els eslògans genèrics és difícil que encaixin a tot arreu. Una estratègia que pot funcionar és la d'utilitzar eslògans que no encaixin absolutament enlloc, que és el que ha fet ICV-EUiA amb aquest estranyíssim "Ningú pot retallar les teves idees", que sembla propi d'una acadèmia de tall i confecció. Costa relacionar la frase amb els problemes d'un taxista de Cornellà o d'un pagès de Deltebre. Però se suposa que el taxista i el pagès no diran que no l'entenen per no ser titllats de ximples.

L'altra fórmula és deixar que cada candidatura es faci un eslògan a mida. El PSC ha optat per aquesta via. A Ripoll, per contestar al "Pensem en positiu" de CiU diuen "Treball en positiu", i es queden tan frescos amb l'absurditat de la frase. A Tona el PSC diu "Primer les persones", eslògan copiat del que va fer servir CiU a les autonòmiques del 1999, i coincideix amb "A Sant Adrià, primer les persones", que fan servir els d'ICV-EUiA. Per coincidències, la de Santa Coloma, on CiU s'escapa del genèric i diu "El canvi que Santa Coloma necessita" i coincideix gairebé textualment amb el PP, que proclama " El cambio necesario ".

Les candidatures que van per lliure proposen coses adotzenades que s'obtenen si barregem les paraules junts, entre tots, futur, millor, endavant, fem i compromís i hi afegim unes quantes preposicions: "Junts pel futur", "Un compromís per anar endavant", "Entre tots fem un [nom del poble] millor", etc. Per això aplaudeixo quan algunes candidatures vagin una mica més lluny i inventin coses, encara que siguin un bunyol, com ara el còmic "Reviu Sant Feliu" o "Tots som poble, tots som planers", amb un doble sentit una pèl agosarat. El que és una llàstima és el d'una candidatura d'Amposta que proclama: "Atreveix-te. Vota Toni". Perquè posats a atrevir-se, aquest candidat podria haver utilitzat el seu cognom. Resulta que es diu Espanya! "Atreveix-te. Vota Espanya". Guanyaria, perquè l'humor té premi.

stats