MÚSICA CLÀSSICA
Cultura 02/04/2012

Dues orquestres juntes en un Xostakóvitx memorable

Javier Pérez Senz
2 min

Poques experiències musicals resulten més excitants que un concert a càrrec d'una orquestra de joves músics. Coneixen bé els seus instruments, però encara no tenen gaire experiència orquestral: han d'aprendre a tocar junts, a escoltar, a crear un so orquestral.

La frescor està garantida i també ho està l'entusiasme. És per aquest motiu que els gairebé setanta estudiants de l'últim curs de l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc) van viure com una experiència única el plaer de tocar a L'Auditori sota la direcció de Pablo González.

De fet, vam assistir a un concert amb dues orquestres. En la primera part va actuar en solitari l'Orquestra Simfònica de l'Esmuc. Molt receptius i atents a les indicacions del seu director, els joves intèrprets van saber mostrar el seu considerable potencial en una estimable versió de la Simfonia núm. 38, Praga , de Wolfgang Amadeus Mozart, una partitura ideal per construir els fonaments d'una orquestra per la transparència i per l'equilibri que exigeix. Més enllà d'errors puntuals, la música de Mozart va arribar a sonar amb presència i gran brillantor simfònica.

L'aventura més excitant va arribar a la segona part del concert, quan més de 130 músics de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) i de l'Esmuc, junts per primera vegada en un concert, van unir les seves forces per tocar la Simfonia núm. 5 de Dmitri Xostakóvitx. Veure en acció una plantilla tan monumental ja és, per si mateix, un espectacle visual i sonor. El director, Pablo González, va controlar amb mà ferma una versió d'alt voltatge desbordant expressivitat i també una significativa vitalitat narrativa. Els joves s'hi van implicar a fons, gaudint també amb intensitat de l'experiència de tocar al costat de músics professionals i transmetent la seva energia.

Un Xostakóvitx memorable que va servir perquè totes dues orquestres compartissin amb el públic l'immens plaer de fer música junts.

stats