Cultura 08/06/2013

'Drones' per perseguir grafiters a Alemanya

A.r.t.
2 min
'Drones' per perseguir grafiters a Alemanya

Barcelona.Els grafitis no només són objecte de debat a l'espai públic, sinó també al metro i als ferrocarrils. Alemanya ha fet un pas endavant en la persecució dels grafiters: l'empresa pública de ferrocarrils alemanya, Deutsche Bahn, està preparant una flota de drones , petits avions no tripulats, dotats amb càmeres infraroges per enregistrar els grafiters in fraganti. Les naus poden volar a una altura de 150 metres, tenen capacitat per enregistrar fins a 80 minuts i poden assolir una velocitat de 54 km/hora. El preu de cadascun dels aparells puja fins a prop de 60.000 euros. La mesura, que encara no ha entrat en funcionament, ja ha generat polèmica perquè s'ha posat damunt la taula el debat de la protecció de la privacitat.

A Alemanya les pintades als combois generen unes despeses anuals de 7,6 milions. A Catalunya encara es treballa amb mesures més tradicionals: guardes de seguretat, campanyes de civisme i tractaments antigrafiti. Als Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), fer grafitis a un tren suposa haver d'immobilitzar-lo durant tot un dia per netejar-lo, i un cost de 175.000 euros a l'any. Els FGC han fet una crida ciutadana per combatre l'incivisme i han creat una aplicació per a mòbils que permet que els usuaris alertin dels comportaments incívics en trens i estacions.

A més dels danys ocasionats als vehicles, TMB subratlla els perills que poden suposar aquestes pràctiques. "Sovint forcen panys i violen prohibicions explícites per aventurar-se en túnels o cues de maniobres, per on circulen trens i hi ha tensió elèctrica de voltatge elevat. Posen en perill la pròpia vida i causen molèsties als passatgers de la xarxa des del moment que s'ha d'interrompre el servei per revisar la zona de vies i expulsar-ne les persones que hi hagin entrat il·legalment", expliquen fonts de l'entitat.

L'any passat es van netejar 61.380 metres quadrats de murals al metro. Les despeses conjuntes del manteniment dels trens i les estacions puja a 1.175.659 euros. Les mateixes fonts de TMB destaquen també una sentència recent que condemna a un any de presó un grafiter que va fer ratllades en una estació de la L11 de metro. Finalment, la xifra que Renfe va invertir l'any passat per netejar grafitis és de 6 milions d'euros.

stats