Arqueologia
Cultura 02/08/2015

Descobreixen una entalla romana al poblat visigot del Puig Rom de Roses

Els arqueòlegs localitzen una pedra tallada i amb relleu que representa una llebre perseguida per un gos

Acn
1 min
L'entalla que els arqueòlegs han localitzat al poblat visigot de Puig Rom a Roses / Anna M. Puig

RosesEls arqueòlegs han localitzat una entalla durant l'última campanya d'excavacions del poblat visigot del Puig Rom de Roses. Es tracta d'un camafeu, una pedra tallada en baix relleu que representa una llebre perseguida per un gos. La peça, datada de l'època romana, devia formar part d'una joia, una placa o un altre ornament personal, on hauria estat encastada.

Els experts assenyalen que es tracta d'un element de valor que formaria part de les pertinences d'algun dels habitants del poblat i que s'hauria utilitzat fins al segle VII després de Crist. Durant les darreres setmanes, els arqueòlegs han estat excavant el sector est del jaciment i s'ha desenrunat i netejat la muralla per la part exterior.

El poblat de Puig Rom es va alçar a l'època visigòtica, entre el segle VII i la primera meitat del segle VIII. És un poblat emmurallat amb un perímetre de 350 metres i una potent muralla de dos metres que ocupa la superfície d'una hectàrea. L'espai ha estat declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) en les categories de Zona arqueològica l'any 1964 i Monument històric el 1949.

Les excavacions i intervencions al Puig Rom van començar el 1917 i les va dirigir Joaquim Folch i Torres. Posteriorment, Pere de Palol també va excavar en aquest indret del 1946 al 1947. Més endavant, s'hi van fer treballs de neteja i dibuix el 1987 i, des d'aquest any, el jaciment havia quedat abandonat fins l'any passat, quan un equip investigador format per les doctores Eva Subías i Anna Maria Puig, el doctor Ignacio Fiz i l'arqueòloga Dolors Codina van reprendre els treballs en el marc del projecte de recerca de quatre anys.

stats