Cultura 15/11/2012

Del microcosmos de les estrelles a l'extraradi parisenc

2 min

"Llibre rere llibre m'he convertit en una mena d'especialista sobre marginats", diu Rolin, que ha dedicat volums a la comunitat cristiana palestina ( Cristianos ), als personatges que habiten a la frontera belga ( La frontière belge ), als ports francesos ( Terminal Frigo ) o, fins i tot, als gossos abandonats ( Un chien mort après lui ). Un dels millors exponents del seu periodisme subjectiu i detallat és La cerca , que deu anys després de ser publicat en francès acaba de ser traduït al castellà i editat per Sexto Piso.

"La majoria dels meus llibres neixen a partir d'una investigació prèvia -admet l'escriptor-. En el cas de La cerca , el punt de partida va ser Michel Ney, el fill d'un boter que en pocs anys i gràcies a les guerres napoleòniques va aconseguir pujar com l'escuma". Ney va arribar a ser mariscal, però va ser afusellat per traïció el 7 de desembre del 1815, pocs mesos després de la batalla de Waterloo, on va tenir un paper decisiu. Rolin evoca els principals fets de la vida del militar mentre recorre la perifèria parisenca. Els escenaris del llibre permeten que Rolin es trobi amb tota mena de personatges que sobreviuen després d'haver viscut històries singulars. És el cas de Gérard Cerbère, que ocupa una caravana després d'haver estat acomiadat de quaranta feines, o del Lito, un exsoldat del Zaire que va començar a ser perseguit al seu país després de negar-se a continuar fent desaparèixer cadàvers.

"Sempre intento dignificar les persones sobre les quals escric -diu Rolin-. Un dels meus referents periodístics ha estat George Orwell, i en concret Homenatge a Catalunya , que em sembla un llibre extraordinari". L'escriptor pot fer comentaris durs, però poques vegades falta al respecte a algú.

stats