Cultura 24/01/2013

David Cirici guanya el premi Edebé amb 'Molsa'

S.m.
2 min
David Cirici i Pilar Molina, guanyadors del 21è premi Edebé de literatura infantil i juvenil.

BARCELONAEl Molsa és un gos pelut i suau. Bondadós. Li toca, però, viure una tragèdia: la guerra. La casa on viuen els infants que li fan pessigolles, i a qui tan estima, desapareix sota les bombes. No té cap més remei que buscar-se la vida en una ciutat en runes. Mai defalleix, vol trobar la nena que li feia pessigolles, la Janinka. "És una història de solitud i abandonament, però té un final feliç", assegura l'escriptor i col·laborador de l'ARA David Cirici. Amb aquest relat, que ha titulat amb el nom del seu protagonista, Molsa , Cirici s'ha emportat el 21è premi Edebé de literatura infantil.

L'escriptora madrilenya Pilar Molina ha guanyat en la categoria juvenil amb Tesa , un llibre que reivindica el dret de no perdre mai la imaginació ni deixar de creure en éssers verds, petits i fantàstics: "M'agrada estar en el món dels infants", ha assenyalat l'escriptora. A Tesa, l'escenari és molt important: un pis immens, com el que tenia la mateixa escriptora, prop de la plaça Oriente de Madrid, molt vell, on a la nit es podien sentir espetecs esfereïdors i veure éssers lovecraftians.

L'escenari de Molsa és molt més real. "El Molsa és una metàfora de la meva vida", afirma Cirici. "Un escriptor sempre es camufla d'alguna cosa i jo he decidit convertir-me en un gos", afegeix. L'avantatge d'acostar-se a la mentalitat animal és que la mirada del narrador es pot desprendre de tot artifici o intent de fer anàlisis intel·lectuals: "Podia quedar-me més en el món de les sensacions, acostar-me més a la mirada d'un nen que mira el món per primera vegada", reflexiona.

Cirici es va acomiadar de la novel·la juvenil després d'escriure la premiada L'esquelet de la balena (1986). Ara, però, pensa tornar-hi. Està escrivint la segona part d'aquest llibre. La seva visió serà molt més pessimista: "La primera part tenia una certa moral, una bondat, la possibilitat de salvació, però el món s'ha fet més dur, els nens tenen molta més informació i la utopia tecnològica és molt més real", afirma Cirici. A L'esquelet de la balena no existeixen els adults, els nens van a l'escola i com a professors tenen robots.

Molsa i Tesa seran a les llibreries al març. Els premis Edebé estan dotats amb 30.000 euros (juvenil) i 25.000 (infantil). S'hi van presentar 450 originals.

stats