LITERATURA
Cultura 27/03/2013

"Cal respondre amb enginy a l'agressió verbal"

Ramon Solsona publica 'Botifarra de pagès', poesia satírica sobre l'actualitat

Jordi Nopca
2 min
Solsona ha analitzat l'actualitat política en vers. L'autor diu que, veient segons quines reaccions des d'Espanya, "la sensació és que el separatisme és irreversible".

Barcelona."Enric Casasses diu que la realitat és tan grotesca que se satiritza ella mateixa, i hi estic d'acord", deia ahir Ramon Solsona, camuflat sota la màscara de Lo Gaiter del Besòs, pseudònim amb què presenta el seu primer recull de poesia satírica, Botifarra de pagès . L'autor de L'home de la maleta (Proa, 2011) i No tornarem mai més (Quaderns Crema, 1999) va començar a escriure la quarantena de poemes que integren el llibre esperonat per les reaccions a la manifestació de l'Onze de Setembre de l'any passat. "Vaig passar tres mesos bullint en un estat d'agitació creativa que mai abans no havia viscut -reconeixia l'escriptor-. Durant aquest temps no deixava de trobar nous temes per a poemes. Se sentia una quantitat d'animalades i ximpleries tan considerable que, en comptes de continuar buscant, el que havia de fer era més aviat discriminar".

De matèria primera no n'hi ha faltat, a Solsona: Botifarra de pagès dedica versos a la balança fiscal, al Tribunal Constitucional, a la Franquesa del PP -derivada de Franco-, a la bandera espanyola de tres-cents metres quadrats de la plaça Colón de Madrid, al manifest de "tres-cents intel·lectuals espanyols i alguns de catalans en favor del federalisme", a la nova llei espanyola d'educació i a la difamació de Catalunya en alguns mitjans de comunicació espanyols. A més d'observar alguns dels eixos temàtics d'actualitat -"No em fa por ser contemporani: escric per a la gent del meu temps", diu Solsona-, l'escriptor no s'està d'atacar la primera línia del Partit Popular. Rep Mariano Rajoy, José María Aznar, Alícia Sánchez-Camacho, José Ignacio Wert, Aleix Vidal-Quadras -convertit en un personatge de la versió dels Pastorets amb què es tanca el llibre- i la delegada del govern espanyol a Catalunya, María Luisa Llanos de Luna: "Et posa a cent l'afany de prohibir, fer de picaplets i de burxeta, / i et provoca, tractar-nos a baqueta, un gran plaer semblant al del botxí".

Poemes de revolta

"Cal respondre amb enginy a l'agressió verbal -assegura l'escriptor- . Salvador Oliva va escriure que un dels ingredients més importants de la sàtira no és l'enveja, sinó el desig de reforma. En el meu cas, es tracta també d'un crit de revolta. L'opció que he pres en aquest llibre és mordaç i punxeguda: el que em movia a escriure era deixar els polítics en calçotets".

El PP no és l'únic partit polític que rep: Fantasmes recorda els "blasmes" de "morts vivents" de Felipe González i Alfonso Guerra, hi ha tot un sonet dedicat al rei Joan Carles i un altre a Duran i Lleida: "O Josep o José, depèn dels dies; / demòcrata potser o bé cristià; / o puta o Ramoneta, chi lo sa ?, / que per aparentar no tens manies".

stats