PATRIMONI
Cultura 14/03/2017

El Consell de Mallorca presenta el Pla insular de gestió del patrimoni fins al 2019

La conservació de les torres de defensa, els molins del pla de Sant Jordi i la restauració del betlem de la Sang en són prioritats

Margalida Mateu
2 min
Torre de Cala Figuera, Calvià

PalmaEl Consell de Mallorca ha presentat el Pla insular de gestió del patrimoni fins al 2019, un programa que és la tercera vegada que es publica –des del 2007 no se n'havia fet cap altre– i que tocaria ser el desè tal com marca la Llei de patrimoni històric de les Illes Balears 12/1998, segons la qual "cada dos anys els plens del Consell han d'establir el conjunt d'actuacions i la prioritat de prevenció, intervenció i conservació del patrimoni històric".

El nou pla estableix aquestes tres línies d'actuació, com ha remarcat la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, que ha destacat que el projecte s'ha traçat per "omplir els buits d’informació que hi ha entre el Consell de Mallorca i els ajuntaments, així com entre el Consell i la societat civil, en temes de patrimoni”.

En l'àmbit de la intervenció, la conservació i la restauració, el Consell aposta com a prioritat pels programes de restauració de les torres de defensa i dels molins de vent d'extracció d'aigua del pla de Sant Jordi, així com la conservació del betlem de la Sang i la recuperació de Bellpuig, a Artà.

El vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles i la directora insular de Patrimoni, Kika Coll han presentat el Pla Insular de Gestió del Patrimoni 2017-2019.

Pel que fa a la protecció, el Consell ha destacat l'elaboració de la carta arqueològica subaquàtica, els inventaris del patrimoni marítim i ferroviari moble, les revisions dels Béns d'Interès Cultural (BIC) i la creació d'un protocol per eliminar els grafits en edificis catalogats.

La difusió es concreta a través de jornades al voltant del patrimoni immaterial, betlemístiques, així com la creació d'una xarxa d'entitats vinculades al món del patrimoni per fer un fòrum de coneixement que permeti impulsar el voluntariat envers la cultura i el patrimoni.

En aquest pla el Consell vol "valorar el patrimoni" i estableix les línies de feina i calendarització fins al 2019. És una estratègia que inclou, a més, un sistema d'avaluació dels objectius assolits a curt, mitjà i llarg termini. "Tenim més de 80 actuacions a favor del patrimoni dins un pla pensat perquè pugui tenir continuïtat i pugui donar coherència en el temps a les polítiques de gestió patrimonial del Consell de Mallorca", ha assenyalat el vicepresident Francesc Miralles.

stats