CLÀSSICA
Cultura 07/01/2013

El Concurs de Cant Francesc Viñas fa 50 anys

El Concurs Internacional de Cant Francesc Viñas celebra 50 anys amb una edició que se celebra del 9 al 20 de gener a Barcelona. Enguany hi participen 480 cantants provinents de 57 països.

Marta Porter
3 min
01 La final del Concurs Viñas del 2012 al Gran Teatre del Liceu.  02. Elena Obraztsova, primer premi en l'edició del 1970.

BARCELONAFundat per Jacint Vilardell en memòria de l'insigne cantant català Francesc Viñas, el concurs ha esdevingut un dels certàmens més importants del món de l'òpera i el lied . Al llarg de 50 anys ininterromputs, hi han participat més de 9.700 cantants procedents de tot el món, molts dels quals després han fet una gran carrera internacional. Noms com Vicente Sardinero, Elena Obraztsova, Helga Müller-Molinari, Dalmau González, Kurt Rydl, Sumi Jo, Mariola Cantarero, Olga Borodina, Giuseppe Filianoti, Violeta Urmana, Elena de la Merced, Antonio Gandía i Marina Rebeka han sorgit del Viñas. I és que, més enllà dels premis, el concurs és també un aparador, una passarel·la on els joves cantants, molts ja amb un carrera començada i altres habituals de concursos internacionals, poden mostrar el seu art a agents de tot el món.

Considerat un dels concursos de cant més prestigiosos d'Europa, al llarg d'aquests 50 anys han format part del jurat cantants de la categoria de Renata Tebaldi, Montserrat Caballé, Victòria dels Àngels, Giulietta Simionato, Franco Corelli, Giuseppe di Stefano, Joan Sutherland, Magda Olivero, Carlo Bergonzi i Elena Obraztsova. Enguany hi destaquen la soprano italiana Mirella Freni i el director d'orquestra australià Richard Bonynge, a més de representants d'alguns dels teatres d'òpera més importants.

I és que amb la finalitat d'acostar el concurs als cantants d'arreu del món, des de fa cinc anys el Gran Teatre del Liceu té un acord amb sis teatres internacionals per celebrar una tongada d'eliminatòries prèvies. Aquests teatres, que ja s'han convertit en coorganitzadors, són l'Hamburgische Staatsoper (Hamburg), l'Opéra National de París, el Royal Opera House Covent Garden (Londres), el Teatro alla Scala (Milà), el Teatro Real (Madrid) i el Metropolitan Opera House (Nova York). I aquest any, per primera vegada, s'hi han afegit els teatres d'òpera de Los Angeles i San Francisco i el Centre Nacional de les Arts Escèniques de la Xina, a Pequín.

A partir del dia 9 i fins al 16 de gener, pels passadissos que porten a l'auditori Eduard Toldrà del Conservatori de Música de Barcelona se sentiran escales vocals, fragments d'àries i notes agudes, preàmbul de l'actuació que els 480 cantants més joves de 35 anys i provinents de 57 països oferiran davant del jurat per endur-se el prestigiós Premi Francesc Viñas. Serà una setmana en què s'aniran succeint les proves eliminatòries en unes jornades maratonianes en què el jurat i el públic assistent podran escoltar les més belles àries del repertori operístic.

Una finestra al món de l'òpera

Els que hagin superat les eliminatòries, el dia 18, a les tres de la tarda, trepitjaran el Gran Teatre del Liceu per enfrontar-se a la prova final. D'aquí en sortiran els guanyadors: tres premis oficials, tres premis júniors, vuit premis especials i nou premis extraordinaris, per un valor total de 80.000 euros. Com a novetat d'aquest any, el concurs ha creat la nova categoria júnior per a cantants de 18 a 25 anys.

A aquests premis oficials s'hi sumen altres guardons com borses d'estudi, concerts i contractes en teatres d'òpera a Espanya i altres països, com els que ofereixen el Liceu, el Teatro Real i els Amics de l'Òpera de Sabadell; els premis Montserrat Caballé, Bernabé Martí i Plácido Domingo, i el premi al millor cantant català ofert per l'Ajuntament de Moià. Finalment, el dia 20 (18 h), també al Liceu, els cantants premiats oferiran el concert final amb l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu dirigida per Geràssim Voronkov.

Paral·lelament a les proves eliminatòries, el Concurs Viñas ofereix una sèrie d'actes públics adreçats a la ciutadania. Així, el dia 12 a les set de la tarda el Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona acollirà la inauguració oficial, en què Joan Matabosch, director artístic del Liceu, oferirà el pregó i dues figures importants del bel canto , la soprano Mariella Devia i la mezzosoprano Sonia Ganassi cantaran àries i duos de Donizetti, Bellini, Verdi i Offenbach. El dia 19 (18.30 h), al Foyer del Liceu hi tindrà lloc la sessió Una tarda amb Mirella Freni , en què la soprano que tantes vegades va arrencar els aplaudiments del públic liceista -especialment amb la seva Mimì de La Bohème al costat de Jaume Aragall- oferirà un col·loqui obert al públic i es podran escoltar alguns dels seus enregistraments discogràfics.

Per celebrar els 50 anys d'història del concurs i també els 150 del naixement del tenor Francesc Viñas, a partir del dia 14 al Balcó del Foyer del Liceu es podrà veure una exposició commemorativa del concurs. També s'ha editat un llibre commemoratiu del 50è aniversari del concurs que inclou un DVD amb interpretacions de cantants premiats en els últims anys.

stats