Cultura 05/08/2013

Concert solidari per la música i pel territori

La Simfònica i la Trapa apleguen 800 persones a Palma

Laia Seró
2 min

Palma.Decrescendo al fine . Es pot escoltar el respirar de Josep Vicent mentre en dirigeix els últims compassos. Les cordes desapareixen i el públic aguaita amb les mans preparades per aplaudir. Silenci.

Finalment, els més de vuit-cents assistents ovacionaren l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears (OSIB) en el concert reivindicatiu que feren ahir al barri del Rafal Vell, a Palma. "Sí que es pot!", repetien els més de setanta músics que també ahir volgueren tenir un gest solidari amb la Trapa, la finca del GOB cremada en un 70% durant l'incendi de la serra de la Tramuntana.

"Som aquí per reivindicar una orquestra, un moviment associatiu ciutadà, un espai natural i, sobretot, que hi ha una ignorància i una estupidesa que s'escampa com un caliu per sobre de tot això i que ho està convertit tot cendra", va afirmar el presentador de l'acte i col·laborador de l'ARA Balears, Joan Carles Palos. Com no podia ser d'una altra manera, la Plataforma de suport a la Simfònica també va assistir a l'actuació i va reiterar que "gaudir d'una orquestra no s'ha de veure com un privilegi" i que, de vegades, "fa mal haver de reivindicar".

Per la seva banda, la Federació d'Associacions de Veïns de Palma, amb Joan Fortesa al capdavant, va anar més lluny i va demanar la dimissió "immediata" del gerent de la Simfònica, Marcelino Minaya, que no assistí a l'actuació. De fet, tampoc no ho féu cap autoritat del PP.

Solidaritat

Tocar a l'aire lliure fa volar partitures i malmet la sonoritat, però l'OSIB ho va salvar, i amb escreix. "Hem triat aquest emplaçament per acostar la Simfònica als ciutadans", va explicar Fortesa. Entre plors de bebès i cotxes que passaven amb la radiofórmula a tot volum, la setantena de músics va interpretar un repertori "amè i conegut" que va fer aixecar el públic en més d'una ocasió. El mestre Josep Vicent va assegurar que, de ben segur, tothom va trobar "un minutet de música que sigui el que esperava escoltar". La Dansa final de Falla, Carmen de Bizet i la Marxa Radetzky d'Strauss van ser les obres més aplaudides.

Als voltants de la plaça Josep Maria Llompart, desenes de voluntaris del GOB havien instal·lat dos envelats on informaven els assistents i venien camisetes per la recuperació de la Trapa. "Estam repartint una cartilla per fer-se voluntari, fer un donatiu o fer-se soci del GOB", apuntava Biel Mateu, voluntari de l'organització ecologista que ha rebut 3.200 peticions de voluntariat des de l'incendi. "Estam desbordats", deien per l'allau d'oferiments.

A l'actuació, que va durar fins que va desaparèixer el sol, hi van assistir artistes com Pedro Vidal, que ara exposa al Casal Solleric, i Pasqual Martínez, clarinetista palmesà de la Filharmònica de Nova York.

stats