Cultura 14/04/2016

El CoNCA i l'Ateneu Barcelonès reclamen a la Generalitat una llei de mecenatge

La declaració vol aconseguir l'adhesió d'empreses i fundacions per a una aliança publicoprivada

Carles Algué
2 min
L’acte en suport al mecenatge cultural a l'Ateneu de Barcelona

BarcelonaEl Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) i l'Ateneu Barcelonès reclamen que el Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya impulsin durant aquesta legislatura la redacció d'una Llei de mecenatge que estimuli la col·laboració entre sector privat i públic. Ho diuen en una declaració que han presentat aquest dijous en un acte organitzat juntament amb la Fundació Catalunya Cultura.

Els promotors d'aquesta iniciativa troben necessari "desenvolupar noves fórmules mixtes que permetin una millor i major participació ciutadana, més iniciativa i compromís del sector privat, i una indispensable aliança publicoprivada". Per això, volen una Llei consensuada entre creadors, empreses i institucions. El president del CoNCA, Carles Duarte, ha assegurat que no pot resignar-se "a una cultura que quedi només en mans de les administracions o burocratitzada".

El secretari general del Departament de Cultura, Pau Villòria, també es mostra partidari d'una "bona regulació del mecenatge per a Catalunya" ja que "el Govern ha de poder legislar en matèria de fiscalitat". S'ha compromès a treballar en les aliances entre les institucions culturals i les empreses del territori per tal de sumar el mecenatge a la ciutadania.

Un dels principals objectius de la declaració és l'adhesió d'empreses i fundacions per potenciar els recursos econòmics de la cultura. A part de membres del CoNCA, l'Ateneu Barcelonès i la Fundació Catalunya Cultura, a la presentació hi han assistit representants dels sectors econòmic i cultural com el president d'Abertis, Salvador Alemany, el director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual, l'escriptora i periodista Patrícia Gabancho i el director general del Liceu, Roger Guasch.

Un pressupost cultural del 2%

Dins l'objectiu de situar la cultura com a eix essencial de les polítiques del país, el CoNCA i l'Ateneu també demanen en la seva declaració que la Generalitat augmenti la part del pressupost destinada a cultura fins al 2% com a mínim. Actualment, la partida destinada al sector ronda el 0,7%, el que suposa uns 240 milions d'euros. El Conseller de Cultura, Santi Vila, va explicar en una entrevista a l'ARA que el seu principal objectiu era augmentar el pressupost en 50 milions i ja ho considerava un "increment insòlit".

Les lleis de mecenatge a França i Espanya

A l'acte de presentació de la declaració hi ha participat el Cap de la Missió de Mecenatge del Ministeri de Cultura i Comunicació del govern de França, Robert Fohr. Segons ell, "el mecenatge cultural és una contribució al dinamisme del país" i el 2014 va representar en les empreses franceses uns 364 milions d'euros. Allà, per exemple, el Louvre ha impulsat 'crowdfundings' per comprar obres d'art a través de donacions individuals que poden acollir-se a deduccions impositives de fins al 66%.

A Espanya el Govern de Mariano Rajoy havia promès crear una Llei de mecenatge però aquesta no ha arribat mai. Després de diversos anuncis inclosos en el seu programa electoral, finalment el PP va enterrar la reforma legal amb uns incentius fiscals que el sector cultural va trobar insuficients.

stats