19/10/2011

Celestino Medeiros, fora de la foto?

1 min

Tres-cents volts de corrent altern van facturar Sacco i Vanzetti cap a l'eternitat. Els dos anarquistes d'origen italià morien a la cadira elèctrica el 23 d'agost del 1927 després d'haver estat condemnats -erròniament- per un atracament que va provocar dues morts. John Dos Passos va escriure una molt recomanable crònica d'aquesta infàmia americana i va mostrar com la xenofòbia i l'odi al comunisme anaven de bracet.

La coberta mostra una de les fotos més cèlebres de la parella. Testa descoberta, mans emmanillades i l'aspecte envellit -cap dels dos arriba als 40 anys- que tenen sovint els personatges de l'època.

La fotografia original mostra que, al marge esquerre, la mà de Sacco està també emmanillada a una tercera persona de la qual només en veiem un tros del braç. Podria ser Celestino Medeiros? El jove va confessar el crim pel qual els dos anarquistes havien estat condemnats, però el jurat no se'l va creure. Irònicament, el van executar (per un altre assassinat) just el mateix dia que mataven Sacco i Vinzetti. És probable que el braç orfe sigui el d'un policia però m'agrada pensar que és el de Medeiros i que la seva exclusió de la fotografia és una metàfora de com la història l'ha bandejat.

stats