ART
Cultura 15/02/2013

Carme Solé dóna les seves il·lustracions

Les obres de l'artista barcelonina es dipositen a la Biblioteca de Catalunya

Sílvia Marimon
2 min
Carme Solé dóna les seves il·lustracions

Barcelona.Els dibuixos originals de la il·lustradora Carme Solé Vendrell (Barcelona, 1944) van passar ahir a ampliar el patrimoni de la Biblioteca de Catalunya. Solé va fer donació de 163 dibuixos amb l'objectiu de garantir-ne la conservació i la consulta. Entre les obres més icòniques de la il·lustradora barcelonina, que es podran consultar a la Bilbioteca de Catalunya, hi ha el seu primer llibre, Què són les mongetes , Foc i Tereseta que baixava les escales de Salvador Espriu.

Solé va confessar ahir que des del 2011, l'any en què va fer una exposició a La Virreina, li ha costat molt tornar a il·lustrar. Ara, però, ha recuperat les ganes d'agafar el llapis. "Com als anys 60, ara tot està per fer i ens hem de reinventar", va dir. L'artista barcelonina és infatigable: ha il·lustrat més de 700 títols entre àlbums i llibres de text, i ha publicat al Regne Unit, el Canadà, el Brasil, Taiwan i el Japó.

Les obres que ahir va donar a la Biblioteca de Catalunya representen tota la seva obra: "Des del meu primer llibre, que és molt fresc, però ja indica quines són les meves intencions fins a Foc , que va marcar molt una generació passant per Tereseta que baixava les escales , en què vaig fer servir tècniques molt diferents per adaptar-me a Espriu", va explicar. Solé ha adaptat nombrosos autors: Mercè Rodoreda, Gabriel García Márquez, Pere Calders i Bertolt Brecht, entre d'altres.

El futur del Museu del Còmic

La il·lustradora no es cansa de reivindicar el valor pedagògic del dibuix i la il·lustració. Ahir per recordar-ho va citar Paul Auster: "Si a un nen no se li permet entrar en l'imaginari no podrà arribar mai a entendre la realitat". La directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, es va comprometre a divulgar l'obra de Solé. "Organitzarem alguna exposició i activitats relatives als dibuixos", va assegurar.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va valorar el compromís social de l'artista barcelonina i va reivindicar la importància de la il·lustració, que "ha ajudat a configurar l'imaginari col·lectiu". "Catalanisme i il·lustració tenen molt a veure, però encara no hem aconseguit convèncer la societat sobre el gran valor que té", va dir Mascarell, que no va concretar si el Museu del Còmic i de la Il·lustració serà una realitat en un futur proper. "S'ha de definir quines col·leccions hi hauria, si inclouria també la il·lustració que comença al segle XIX o només el còmic a partir dels anys 50 i 60, i s'han de trobar els diners", va dir.

stats