ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 30/05/2012

El Canal de Salt-Girona serà gestionat per un consorci

Elisabet Escriche
2 min
Mazút de Baro d'Evel Cirk Cie, un dels espectacles de la temporada 2012-2013 d'El Canal.

SALT.El centre d'arts escèniques El Canal de Salt-Girona, un forn de creació de produccions, serà gestionat per un consorci que estarà format per la Diputació de Girona i els ajuntaments de Girona i Salt. La Generalitat no hi serà perquè a causa de la crisi econòmica no pot crear nous organismes; tot i així, estarà vinculada al centre a través d'un conveni. "La voluntat és que s'hi incorpori més endavant", va explicar el director general de Promoció i Cooperació Cultural, Jordi Cabré.

La previsió és que els estatuts del consorci estiguin enllestits aquest estiu. Després es convocarà el concurs per escollir el director, un càrrec que ha ocupat el responsable de Bitò Produccions, Salvador Sunyer, els últims cinc anys perquè li va demanar la Generalitat. Sunyer no va voler desvelar ahir si es presentarà a la plaça tot i la insistència dels representants de les institucions perquè ho faci.

Pel que fa als recursos econòmics, la Generalitat n'aportarà la meitat, la Diputació de Girona un 25%, l'Ajuntament de Salt un 15% i el de Girona un 10%.

A part del conveni, El Canal també estrenarà finalment una seu. S'ubicarà a la Factoria Cultural Coma-Cros de Salt. S'inaugurarà a finals de juliol i estarà a ple rendiment a la tardor, quan es posi en marxa una nova edició del festival Temporada Alta. "Ha de ser un laboratori de creació", va insistir Sunyer. Durant els cinc anys de vida, el centre ha produït 54 espectacles -31 de catalans-, que han vist 326.416 espectadors. Una de les obsessions de cara al futur, va afegir Sunyer, ha de ser doblar el nombre de públic.

El Canal també va presentar ahir la programació de la temporada 2012-2013, en què es crearan onze espectacles dels quals sis seran catalans. El director resident del centre, Àlex Rigola, portarà dos projectes: una versió de Macbeth que s'estrenarà durant el Temporada Alta i Bingo , en què deu actors recitaran teories econòmiques i cantaran a cor cançons espanyoles de les dècades dels 50, 60 i 70.

Propostes per captar nou públic

Pàtria de Jordi Casanovas, que explica la història sobre un president que ha de portar Catalunya a ser independent; Mazút , un nou espectacle de Blai Mateu, i la dansa L'esperança de vida d'una llebre de la companyia Mal Pelo són altres de les produccions que formen la programació. Per aconseguir captar nou públic, hi haurà tres propostes específiques: Concerts per a Nadons, Projecte Ressona -consisteix a interpretar per municipis de la demarcació un programa específic d'un autor- i Projecte Mgogoro de la companyia Mentidera Teatre, que té com a objectiu acostar el teatre contemporani al públic.

Nou d'aquestes produccions es representaran en diferents teatres catalans, estatals o internacionals. La programació té un cost d'1,6 milions d'euros, dels quals 800.000 són de fons públics de diferents administracions.

stats