LA CARRERA TRIOMFAL DE 'PA NEGRE'
Cultura 29/09/2011

Camí dels Oscars

L'acadèmia espanyola ha escollit Pa negre , d'Agustí Villaronga, per anar als Oscars. És la primera pel·lícula en català precandidata als premis més importants del món. Al gener se sabrà si està nominada.

Xavi Serra
2 min

Barcelona.En un acte presentat per José Coronado i Verónica Echegui, l'Acadèmia del Cine Espanyol va anunciar ahir que la seva representant per competir a la 84a edició dels Oscars de Hollywood serà Pa negre. És una nova fita, una més, en una cursa triomfal que ja ha trencat tots els rècords del cinema català i potser encara no ha tocat sostre.

La pel·lícula d'Agustí Villaronga ha seduït els acadèmics per davant de La voz dormida , de Benito Zambrano, i La piel que habito , de Pedro Almodóvar, el director espanyol més conegut i apreciat internacionalment: un cineasta que ja ha guanyat dos Oscars i que té distribució garantida als Estats Units, però que ha dividit la crítica amb la seva última pel·lícula i que sempre ha tingut una relació conflictiva amb els acadèmics, plena de sobresalts, trencaments i reconciliacions.

La designació de Pa negre arriba en un moment molt dolç per al film. Isona Passola, la productora, coneixia ahir un fet extraordinari: s'han venut més còpies en DVD de Pa negre que de l'últim Harry Potter . La pel·lícula també es veurà al Japó, la Xina i Corea del Sud; només falten els Estats Units, però Passola espera que la nominació sigui l'empenta definitiva per tancar l'acord amb un distribuïdor. Mentrestant, torna a les pantalles dels cinemes catalans divendres.

Bones notícies per a Pa negre . ¿Però què representa tot això per al cinema català? Fent memòria, no seria la primera pel·lícula catalana nominada als Oscars. Durant els anys 60 ja van ser nominats dos títols del barceloní Francesc Rovira i Beleta ( Los Tarantos i El amor brujo ) i el 2004 va ser el torn de Balseros , el documental de Carles Bosch i Josep Maria Domènech. La primera diferència important és que aquells títols no van ser escollits per l'acadèmia espanyola, nascuda el 1986. Balseros , per exemple, va ser nominat perquè es va estrenar als Estats Units. Pa negre és el primer film català que representarà oficialment Espanya als Oscars, però també serà la primera pel·lícula que ho faci en llengua catalana. Ho deia el mateix Villaronga ahir: "És molt bonic representar Espanya amb una pel·lícula en una llengua que no és l'espanyol".

Les reaccions no es van fer esperar: el president de l'Acadèmia catalana, Joel Joan, es va confessar "exultant", i Ferran Mascarell, conseller de Cultura, va qualificar la designació com "un estímul extraordinari" per al cine català, remarcant que "si les coses es fan ben fetes, el talent i la creativitat que té el cine català pot arribar a molt públic".

"Un llarg camí per recórrer"

A partir d'ara comença un procés de selecció dels 5 nominats de la categoria, que culminarà el 24 de gener. Pa negre s'enfrontarà a una cinquantena de pel·lícules, entre les quals l'experiment en tres dimensions de Wim Wenders Pina 3D, la guanyadora de l'Ós d'Or a Berlín Nader y Simin, una separación , d'Asghar Farhad, i l'esperada Le havre , del finlandès Aki Kaurismaki.

"Té un llarg camí per recórrer", diu Loris Omedes, el productor de Balseros , que el 2004 va viure la cursa dels Oscars en primera persona. Omedes creu en les possibilitats de Pa negre . "Té a favor seu que és una pel·lícula profunda i emotiva, i que no és complicada de seguir amb subtítols", assegura optimista.

stats