LA MÚSICA DE LA DIADA
Cultura 11/09/2011

La Camerata XXI homenatja la 'Nova Catalònia' de Manén

La simfonia Nova Catalònia , de Joan Manén, serà l'eix del concert de la Camerata XXI, avui al Palau de la Música. Obrint Pas i La Troba Kung-Fú tancaran la Diada al passeig Lluís Companys de Barcelona.

Xavier Cervantes
2 min
La Camerata XXI homenatja la 'Nova Catalònia' de Manén

Barcelona.Avui Els segadors no se sentiran només en els actes institucionals de l'Onze de Setembre. L'himne nacional sonarà avui a partir de les set de la tarda al Palau de la Música, en el concert de l'orquestra simfònica Camerata XXI promogut per la Fundació Mas i Mas. La formació tarragonina inclou Els segadors en un repertori articulat al voltant de la simfonia Nova Catalònia , de Joan Manén, i conformat per composicions d'autors catalans. També interpretaran Hispania, fantasia per a piano i orquestra , de Gaspar Cassadó; Cançó d'amor i de guerra i La legió d'honor , de Rafael Martínez Valls; La santa espina , d'Enric Morera, i tres cançons populars catalanes revisades per Manén.

L'empenta de Joan Mas al capdavant de la Fundació Mas i Mas i de l'Associació Joan Manén ha aconseguit tirar endavant un projecte la intenció del qual és instaurar un concert simfònic amb música d'autors catalans cada Onze de Setembre. De moment, el primer pas és aquest homenatge a la Nova Catalònia que ha comptat amb la complicitat de Xa vier Puig, reivindicador dels compositors i intèrprets del país, que avui dirigirà la Camerata XXI al Palau de la Música.

Manén (1883-1971), que va ser un nen prodigi com a violinista, va compondre Nova Catalònia quan només tenia 17 anys. Es va estrenar a Barcelona l'any 1900 i posteriorment va ser revisada i publicada el 1927 per Universal Edition de Viena. Aquesta última versió és la que avui es recupera al Palau de la Música.

També a les set de la tarda començarà el concert de cloenda de la Festa per la Llibertat, organitzada per Òmnium Cultural. Els primers que pujaran a l'escenari del passeig Lluís Companys seran els 4t 1a. El seu folk-pop servirà per donar el tret de sortida a un vespre musical heterogeni, com evidencia el fet que completen el cartell La Troba Kung-Fú i Obrint Pas.

Els primers, liderats per vallesà Joan Garriga, continuen defensant la comunió de músiques populars, de la rumba fins a la cúmbia, una aposta que ha donat discos com A la panxa del bou i, sobretot, directes lúdics que combinen ritmes d'arreu del món amb la recuperació del cançoner tradicional català. Encara més prolífics són els valencians Obrint Pas, que enguany han interpretant les cançons del disc Coratge fins i tot al Japó i encara tenen concerts previstos a Itàlia i Alemanya.

Sopa de Cabra i 'Cop de rock'

La diada musical té un parell d'afegitons. Sopa de Cabra oferirà aquesta nit el tercer concert al Palau Sant Jordi, després del qual tindran uns dies de descans abans d'actuar a Palma dissabte vinent. La música del grup gironí també se sentirà al Teatre Victòria de Barcelona. Allà s'estrena avui Cop de rock , un musical de la companyia Dagoll Dagom. Joan Lluís Bozzo i Toni Xasqui Ten retraten amb cançons els temps de glòria del rock català, des de l'eufòria olímpica del 1992 fins a la decepció del Fòrum de les Cultures del 2004.

stats