NOVETATS EDITORIALS
Cultura 23/04/2017

Calent i Sbert aguien amb el ‘Cançoner tradicional de Mallorca’

Els plats del llibre són tots de nova creació, sorgits de l’enllaç de l’actualitat amb la tradició

Margalida Mateu
3 min
Miquel Calent ens presenta Aguiar amb el Cançoner tradicional de Mallorca a la cuina del seu restaurant Cuit.

PalmaAquest llibre no vol ser un exercici de nostàlgia, aquesta és la carta de presentació d’ Aguiar amb el Cançoner tradicional de Mallorca (Lleonard Muntaner), el llibre que ajunta el professor Miquel Sbert i el cuiner Miquel Calent.

La publicació just acaba de sortir del forn i ha estat cuinada a foc lent: més de dos anys s’han torbat els dos Miquels a elaborar la reflexió i les receptes que els ha inspirat el Cançoner tradicional de Mallorca. Sbert i Calent es conegueren quan el cuiner estudiava a l’Institut de Llucmajor; Sbert hi fou el seu professor. De llavors ençà, el lligam els ha unit i, anys després, quan es troben al poble on viuen, Sant Jordi, coincideixen en diversos paral·lelismes que els fan engendrar aquesta publicació conjunta.

Els plats d’ Aguiar amb el Cançoner són tots de nova creació, sorgits de l’enllaç de l’actualitat amb la tradició, amb una assumpció gairebé inflexible dels productes locals.

És per això que pretenen “inserir la nostra proposta en la triple dimensió d’explorar el passat per il·luminar el present i, des d’aquestes premisses, imaginar el futur”.

Molts de pobres i pocs de rics

I és que des del primer capítol els autors ja fan tota una declaració d’intencions, ‘la cuina selfie patrimonial’, prenent les cançons com a referència, com a excusa. “La nostra voluntat és fer una passejada pels cançoners, principalment del pare Rafel Ginard, i jugar amb el tractament que aquesta tradició oral fa de l’alimentació, els productes, processos per fer visible avui la cuina que ‘descriu’ el Cançoner com un fenomen sociocultural”.

D’aquesta manera, el Cançoner ens parla de molts de pobres i pocs de rics, i això inspira Calent a elaborar receptes com la de porc negre amb ensaïmada, rostit humit amb aguiat Pep, porcelleta negra amb anfós, sopa de carboner, sopes amb figues i pa amb fonteta amb formatge tendre escabetxat i arrebossat.

Cultura viva

“Aquesta obra és com entenem que ha de ser la cultura popular”, assenyala Calent, “una reflexió del Cançoner i la seva posada al dia, d’una cultura viva que evoluciona i és orgànica”. El seu company de viatge literari, Miquel Sbert supura saviesa i esclata una opinió consensuada, científica i contrastada sobre el Cançoner, “un llibre que està escrit des del cor”, s’emociona el cuiner.

Les receptes que inclou la publicació són força elaborades, “de restaurant. De fet, n’he incorporada alguna als meus establiments”, però els ingredients no són estranys. “És la cuina que jo faig: producte d’aquí basat en la tradició”. Sense gaires pretensions, “hem de tenir en compte que el Cançoner popular és auster, polissó, juga amb les paraules, és burlesc, es baralla amb la moralitat i també, no ho oblidem, és masclista i misogin, reflex de quan fou creat (s. XVII, XVIII i XIX).

Però tot evoluciona: la cuina, les cançons, els costums, i això és el que fa la cultura viva, si no tot es converteix en peces de museu, com un vestigi. Els autors conclouen: “Volem ser coherents amb unes arts culinàries i amb els peus tocant Mallorca, la Mallorca d’avui”. Miquel Calent signarà el llibre avui a Ciutat amb motiu de la diada de Sant Jordi.

Mateu Morro posa en alça l’agricultura mallorquina del segle XX (1891-1960) i en fa una repassada

Mateu Morro publica L’agricultura mallorquina del segle XX(1891-1960), una reflexió sobre el camp abans del canvi tecnològic que es produeix a partir dels anys 60. En el període analitzat “trobam una agricultura molt important per a l’activitat econòmica que ens ajuda a entendre la societat mallorquina contemporània”, assenyala Morro. És un moment en què hi ha un gran esforç per la millora i la innovació, cosa que fa que Mallorca superi amb escreix la crisi de l’agricultura d’arreu d’Europa de finals del segle XIX, “si bé hi ha un moment negatiu que és el de la Guerra Civil”. Al llibre, Morro també analitza l’evolució dels conreus més importants de l’illa i un poc la ramaderia. I sistemes de cultiu, rotacions, adobs, fertilització de la terra, la mecanització... Editat per Lleonard Muntaner dins la col·lecció Panorama Balears, el llibre es presenta aquest dimecres, 26 d’abril, a les 20 hores a Ca s’Apotecari de Santa Maria del Camí.

stats